Roditelji su prvi i glavni odgojitelji svoje djece, stoga imaju pravo u skladu sa svojim moralnim i vjerskim uvjerenjima odgajati svoju djecu – istaknuo je papa Franjo u govoru europskim biskupima.

Foto: Shutterstock.com

– Treba braniti neupitno pravo roditelja da svoju djecu odgajaju prema vlastitim moralnim i vjerskim uvjerenjima – ustvrdio je Papa govoreći 3. listopada sudionicima plenarne skupštine Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je primio u audijenciju, a koji ovih dana raspravljaju o obitelji i budućnosti Europe.

Papa je europske biskupe potaknuo da budu bliski narodu i pozorni na njegove potrebe. Pozvani smo da budemo Crkva ‘na izlasku’, u hodu od sredine prema periferiji; da pouzdano i odvažno bez straha idemo prema svima. U ovim teškim vremenima, mnogima je potrebno svjetlo Evanđelja – ustvrdio je Sveti Otac a prenosi Radio Vatikan.

Važno je – nastavio je Papa – da pastiri i obitelji zajedno rade, u duhu poniznosti i iskrenoga dijaloga, kako bi župske zajednice postale „obitelj obiteljima”. U lokalnim su Crkvama u tom okviru nastala zanimljiva iskustva: zaručnici ozbiljno doživljavaju pripremu za brak; mladi bračni parovi privremeno ili zauvijek posvajaju tuđu djecu; obitelji se pomažu na životnom i vjerskom putu. Suradnja između pastira i obitelji proteže se i na područje odgoja – ustvrdio je Sveti Otac.

Treba roditeljima pomagati u odgovornom odgajanju djece, braneći njihovo neotuđivo pravo da svoju djecu odgajaju prema svojim uvjerenjima. Roditelji su prvi i glavni odgojitelji svoje djece, stoga imaju pravo u skladu sa svojim moralnim i vjerskim uvjerenjima odgajati svoju djecu – istaknuo je Papa.

S obzirom na to, mogle bi se odrediti i usvojiti pastoralne odrednice za promicanje i djelotvornu potporu katoličkih škola – primijetio je Sveti Otac, te zaključujući govor potaknuo europske biskupe: „Pozivam vas da budete proročki glas u društvu, naročito tamo gdje sekularizacija teži odstraniti govor o Bogu”.

IKA/Bitno.net