Na Sinodi o Amazoniji koju su mnogi vidjeli kao priliku da se ukine obaveza celibata za svećenike s toga područja, u utorak je ponuđeno i jedno drugačije rješenje za problem manjka klera.

“Svi ti svećenici i redovnici koje vidimo na televiziji… Ne može biti da svi studiraju u Rimu”, rekao je venecuelanski biskup Johnny Eduardo Reyes čime je htio upozoriti da na globalnoj razini “raspodjela svećenika i redovnika nije dobra”.

Kada se pogleda u brojke, može se zaključiti da biskup Reyes vjerojatno govori istinu. Na svijetu je trenutno oko 1,3 milijarde katolika, od čega su njih 414 582 svećenici. To znači da, ukupno gledajući, na svakog katoličkog svećenika dolazi 3153 vjernika.

Ti brojevi ne izgledaju loše, no, kako je biskup Reyes upozorio, problem je u raspodjeli. Iako u Južnoj Americi živi gotovo polovica od ukupnog broja katolika, udio katoličkih svećenika koji služe na tom kontinentu nije ni izbliza ujednačen s udjelom vjernika.

Tako u Južnoj Americi na svakog svećenika dolazi 7203 katolika, dok u SAD-u i Kanadi na svakog svećenika dolazi 1916 katolika. Drugim riječima, svećenici Južne Amerike što se tiče broja vjernika opterećeni su gotovo četiri puta više od svojih sjevernih kolega.

Slično kao i SAD i Kanada, i Europa uzima iznadprosječan broj svećenika u odnosu na broj vjernika. Tako danas u Europi djeluje 42 posto svih katoličkih svećenika i samo 23 posto svih katoličkih vjernika.

“Kada bi Katolička Crkva bila Microsoft ili Walmart, odavno bi počela s provođenjem plana prebacivanja osoblja tamo gdje tržišta rastu. Umjesto toga, ona neprestano čini suprotno, budući da bogate sjeverne crkve postaju sve ovisnije o uvođenju svećenika iz zemalja u razvoju kako bi pokrpale uočene manjkove”, primijetio je u svojem komentaru ovih brojki Cruxov John L. Allen Jr.

Biskup Reyes je kao jedno od rješenja naveo riječi neimenovanog venecuelanskog biskupa koji je predložio da se pojedini svećenici i redovnici koji su otišli iz Južne Amerike vrate iz Rima u svoju domovinu.

Također, istaknuo je kako ne smatra da je temeljni problem domorodačkog stanovništva manjak sakramenata, nego, u prvom redu, “potreba za prvim naviještanjem” Kristove poruke i stvaranje osjećaja pripadnosti.

“Ne vidim osjećaj pripadnosti Crkvi od strane mnogih domorodaca, budući da govore o Crkvi kao o nečem stranom. Postoji potreba za pripadnošću”, upozorio je Reyes.

Ivo Džeba | Bitno.net