Biskup Fuentes podsjetio je da je Urugvaj prva zemlja američkoga kontinenta koja je odobrila razvod braka, i to 1907. godine. Iz tog je razloga obitelj danas razorena – istaknuo je biskup.

Za to je kriva određena individualistička ideološka podloga koja je u temelju spomenutih zakona i koja snažno utječe na odgoj novih naraštaja. Riječ je, naime, o zakonima koji izražavaju samo jedno uvjerenje, a to je da je najvažnije da svatko bude sretan na svoj način, i da je istina subjektivna činjenica – objasnio je biskup Fuentes.

Osvrnuvši se potom na njemu vrlo dragu temu, na odgoj mladih, predsjednik je Povjerenstva Život i Obitelj napomenuo da, ako se uzme u obzir da 80% učenika pohađa državne škole, i da se u njima vjerske spoznaje uopće ne poučavaju, nego je čak zabranjeno govoriti o Bogu, jasno je – prema biskupovim riječima – da je potrebno dugotrajno zauzimanje kako bi se takvo stanje nadvladalo. Što se pak tiče legalizacije i prodaje marihuane, biskup je kritizirao obrazloženja Predsjednika države, a prema kojima je riječ o mjeri korisnoj u suzbijanju trgovine drogom, nakon neuspjelih pokušaja policije i vojske. Međutim, novu je odredbu odbilo 62% pučanstva, pa i sama opozicija.

Stoga se – prema biskupovim riječima – valja vratiti korijenima. Vrlo smo daleko od onoga što kaže naš Ustav, odnosno da je obitelj temelj društva, i da ju je Država dužna štititi, poradi boljega odgoja djece – istaknuo je biskup Fuentes te na kraju izrazio uvjerenje da se današnji Urugvaj nalazi u središtu ideološke oluje koja će proći, kao mnoge druge. Ali, nužno je mnogo raditi i moliti – istaknuo je predsjednik Povjerenstva “Život i obitelj” Urugvajske biskupske konferencije.

Radio Vatikan