„Kod određenih skupina mogući dolazak pape Franje u Ukrajinu više nije toliko iščekivan i željen kao što je bio slučaj prije početka rata u veljači“, rekao je žitomirski rimokatolički biskup Vitalij Krivickij u razgovoru za Glas Koncila s novinarom Ivanom Taševom.

Papin posjet Ukrajini nešto je oko čega se već mjesecima spekulira. Franju su već zvali i predsjednik Volodimir Zelenski i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, a i sam Sveti otac je izrazio želju za dolaskom.

Krivickij je kazao kako se iz Papinih govora može iščitati kako mu je Ukrajina na srcu, ali dodaje kako: „ima i onih koji, izvlačeći iz konteksta Papine riječi, čuju samo ono što žele čuti, postoje mediji koji se hvataju za tzv. kontroverzne izjave Svetoga Oca i u dijelu ukrajinskoga društva Papa je već ‘žigosan’ kao onaj koji ne razumije dokraja situaciju u Ukrajini“.

„S druge strane možda i Papa ima pojedine argumente koje mi ne znamo i samo su njemu znani. Nalazimo se u ratu, jako smo ranjeni i možda smo i zato osjetljiviji na svaku izgovorenu riječ, skloniji smo se uvrijediti. Zato je ovo vrijeme rata i u tom kontekstu razdoblje odrastanja za svakoga od nas“, komentirao je žitomirski biskup.

Komentirajući kakav bi bio uspjeh Franjinog posjeta Krivickij je kazao kako kod određenih skupina Papin eventualni dolazak više nije toliko iščekivan kao prije početka rata.

„Rejting Pape u Ukrajini bio je među najvišima među političkim i drugim čelnicima, a sada se situacija promijenila“, kazao je biskup.

Dodaje kako ipak smatra da bi Papin posjet bio velika i snažna gesta. „Svjedočimo da nakon dolazaka pojedinih političara iz međunarodne zajednice i popularnih osoba iz svijeta šoubiznisa dolaze pozitivne reakcije. A koliko bi samo više dobroga ostalo iza dolaska Pape u Ukrajinu“, rekao je Krivickij.

Govoreći koliko su izgledi za takvo što ukrajinski biskup je bio pomalo skeptičan. Rekao je kako je upitno koliko bi bilo prikladno „ zadužiti tisuće vojnika ili policijskih službenika koji bi se trebali brinuti o njegovoj sigurnosti dok su potrebniji na ratištu“.

Dodatne otegotne okolnosti su činjenica da do Ukrajine trenutačno ne lete zrakoplovi, kao i Papino zdravstveno stanje.

„No u Ukrajini se već sada osjeća prisutnost Vatikana preko apostolskoga nuncija nadbiskupa Visvaldasa Kulbokasa koji je cijelo vrijeme ostao u Kijivu i nije ga napuštao ni za najtežih bombardiranja i napada. Također je papa Franjo poslao u Ukrajinu i pojedine kardinale da se upoznaju sa situacijom na terenu“, kazao je žitomirski biskup.

Cijeli razgovoro možete pročitati ovdje.