Od 1. do 3. lipnja papa Franjo će primiti drugu skupinu žrtava čileanskog svećenika Fernanda Karadime, javlja Vatican News. Riječ je o petorici svećenika koji su bili žrtve zloupotrebe moći, zloupotrebe na polju savjesti i seksualnog zlostavljanja.

Zajedno s njima bit će i dvojica svećenika koji su pomagali žrtvama u njihovoj pravnoj borbi i na njihovu duhovnom putu, te dvoje vjernika laika uključenih u to trpljenje. Svi će biti gosti Svetog Oca u Domu svete Marte. Velika većina tih osoba sudjelovala je na sastancima u Čileu tijekom posebne misije mons. Charlesa Sciclune i mons. Jordija Bertomeua, održane u veljači ove godine. Ostali su surađivali u tjednima nakon posjeta.

Tiskovne ured Svete Stolice je objavio kako „papa Franjo želi pokazati svoju blizinu zlostavljanim svećenicima, pratiti ih u njihovoj boli i čuti njihovo vrijedno mišljenje kako bi se poboljšale postojeće mjere sprječavanja i borbe protiv zlostavljanja u Crkvi”.

Susret će započeti svetom misom, a nastavit će se zajedničkim, ali i pojedinačnim susretima sa Svetim Ocem.

Ovim susretom će papa Franjo zaključiti ovu prvu fazu susreta koje je  želio imati sa žrtvama sustavnog zlostavljanja koje se događalo prije nekoliko desetljeća u župi Sagrado Corazón de Providencia (“El Bosque”). Ovi svećenici i laici predstavljaju sve žrtve zlostavljanja počinjenog od strane klera u Čileu, ali nije isključeno da se slične inicijative ponove u budućnosti. Tijekom vikenda bit će održano nekoliko susreta, koji će se održati u okruženju povjerenja i povjerljivosti.

Bitno.net | IKA