Svećenici Genaro Diaz i David Donis Barrera su ubijeni u Meksiku i Gvatemali, državama koje su najopasnije na svijetu za svjedoke Evanđelja.

Amerika

Godišnje izvješće o ubijenim pastoralnim djelatnicima u 2011. godini ukazalo je da je Latinska Amerika najopasnije područje na svijetu za svjedoke Evanđelja, jer od 26 pastoralna djelatnika koji su umrli nasilnom smrću, njih 15 (13 svećenika i 2 laika) je ubijeno na području Latinske Amerike.

Nažalost, taj trend se nastavlja i u 2012. godini. Kako izvješćuje agencija MissionLine, dugoj listi svjedoka Evanđelja koji su izgubili život u tom dijelu svijeta pridružila su se i imena svećenika Genara Diaza i Davida Donisa Barrere.

Svećenik Genaro Diaz je ubijen 28. siječnja u župnoj kući župe Inmaculada Concepción u Atizapánu u Meksiku, vrlo vjerojatno od bande kriminalaca. Rekonstrukcija ubojstva je pokazala da je šezdesetosmogodišnji svećenik u pidžami i papučama čuvši kucanje otvorio vrata i tada je ubijen.

Zbog visokog stupnja nesigurnosti u Meksiku veliki je broj vjerskih struktura nabavilo sigurnosne sustave kako ne bi postali žrtve pljačke i razbojstva.

Dan prije ubojstva Genara Diaza, duž jedne ceste u Gvatemali blizu granice sa Salvadorom, ubijen je šezdesetogodišnji svećenik David Donis Barrera. On je bio župnik u župi Sagrada Familia u Santa Rosi, gdje je upravo bio misiti.

Gvatemala je država s najvećim indeksom nasilja u Latinskoj Americi. Na 14,3 milijuna stanovnika svakodnevno biva ubijeno u prosjeku njih 16. U 2011. godini ubijeno je 6.000 osoba.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina