Kao uvod u prosvjede bila je tzv. „kampanja protiv homofobije“ udruga Arcigay i Arcilesbica iz Trsta koja se sastojala u tome da su u sve gradske autobuse postavili fotografije parova istoga spola u intimnim obiteljskim pozama, i sve to pod pokroviteljstvom Općine i Pokrajine. Naslov kampanje: “Pravo na ljubav”. Na tiskovnoj konferenciji predstavljanja kampanje bili su najavljeni i predstavnici općinskih vlasti, koji se na kraju nisu pojavili. Objavljeni cilj kampanje bila je tzv. borba protiv homofobije, ali onaj pravi je bio zahtjev za izjednačavanjem svih „tipova“ obitelji.  Kao što je potvrdio Roberto Lillo, začetnik kampanje: «Želio bih napomenuti da u kampanji nigdje nije spomenuta riječ ‘obitelj’, pa ipak su svi shvatili što smo željeli poručiti.»

Direktor biskupijskog tjednika Vita Nuova, Stefano Fontana, u on-line verziji (www.vitanuovatrieste.it) u članku pod naslovom “Problematično pokroviteljstvo” ističe: «Općina i Pokrajina nemaju zadatak biti pokroviteljima kampanja koje su rezultat želja pojedinaca, nego dužnost ohrabrivati građane da je društvu potrebna prava obitelj i nju podupirati, također i na odgojnom planu. A što nema nikakve veze s tzv. homofobijom.»

Niz mjesnih dnevnih i tjednih novina prije samog prosvjeda objavljuje niz članaka o samoj temi, s raznim argumentima i sugovornicima. U međuvremenu, u uredništvo Vita Nuova pristižu komentari on-line, često s prostačkim izrazima bez argumentiranja stavova, a bilježe se i telefonski pozivi s prijetnjama i napadima. Pitanje poprima i političku razinu. Predsjednik kluba stranke Pdl u općini Bertoli i savjetnica Neglich kritiziraju pokroviteljstvo i daju za pravo Biskupu uvjereni da «bitnu jezgru društva predstavlja obitelj», s «muškarcem i ženom koji rađajući djecu hrane sudbinu naše općine. Dobro je učinio Biskup kritizirajući Općinu i Pokrajinu: gradonačelnik se ne može skrivati iza „mržnje i netolerancije prema homoseksualcima“», budući da «ustanove izabrane od građana moraju staviti obitelj i djecu u središte i svojih odgojnih politika».

Na samom pak prosvjedu u subotu 12. siječnja, pred Biskupskih ordinarijatom, okupilo se oko 200 osoba, s velikim platnom duginih boja i pokojim transparentom ispisanim flomasterom: “Crepaldi, znaš li da nas tvoj Bog voli?“, „Bog je ljubav, Crepaldi i tata ne“ i tako dalje.

U broju Vita Nuova od petka 18. siječnja, objavljen je poduži intervju s biskupom Crepaldijem. On upozorava da je „konačni cilj tih kampanji potkopavati temelj civilizacije, koncept obitelji utemeljenje na braku između jednog muškarca i jedne žene, izjednačavajući je s drugim oblicima suživota», objašnjavajući da to nema nikakve veze, osim pretenciozno, s homofobijom.

Vrlo ozbiljnom drži činjenicu sudjelovanja dvoje općinskih službenika na manifestaciji: «Sudjelovanje na manifestaciji pred zgradom Ordinarijata članova općinske skupštine koji su, svojom prisutnošću podržali optužbu da je biskup rasist, zapravo je radikalno promijenila scenarij mudro zacrtan od gradonačelnika. Osobno smatram da je sudjelovanje bilo zabrinjavajuća stvar koja predstavlja crnu stranicu za demokraciju i za čast građanskih institucija. Jedna općinska skupština je jamstvo svima, u službi dobra i mora djelovati u poštivanju prava sviju. Koji kredibilitet može imati jedna katolička vlada kad dvoje njezinih članova ide uokolo s velikom nepromišljenošću prosvjedovati protiv biskupa i Katoličke crkve koja je, i dobro je da to znaju, u ovom gradu prisutna od prvih stoljeća povijesti kršćanstva i pod zaštitom je mučenika, sv. Justa?»

Predsjedniku pokrajine, koji želi „otvorenu“ Crkvu, biskup odgovara: «Bio je to neprikladan poziv institucionalne vlasti koja je uvijek bila cijenjena zbog mjera i sposobnosti biti na svom mjestu. Jedina stvar koji Crkva treba činiti je biti vjerna pozivima Isusa, svog Zaručnika i svog Gospodina. On joj je dovoljan.»

Ali bez sumnje točka od najvećeg proročkog značenja u intervjuuje nagovještaj mons. Crepaldija o nekim uznemirujućim budućim scenarijima: «Moji prijatelji iz bečke organizacije “Observatory of Intolerance and Discrimination against Christians in Europe”, koje svako malo tražim kakvo mišljenje ili da prate situaciju u Trstu, kažu mi da je u velikom stilu započeo Gender – progon protiv kršćanstva i da će biti vrlo težak. Bit će onih koji se bore, onih koji će tražiti kompromis, onih koji će izdati, bit će vjernika, a bit će i mučenika.»

Giuseppe Tires

Izvor: www.lanuovabq.it

Prijevod: V.K./Bitno.net