Brazilske sapunice postale su stvarnost nakon što su tri djevojke rekle „Da!“ jedna drugoj (i trećoj) pred matičarkom u Rio de Janeiru.

Kako piše španjolski El Pais, a prenose drugi mediji, tri žene ozakonile su svoju vezu pozivajući se na zakone koji su doveli do priznavanja istospolnih zajednica 2004. godine kao i na odluku Vrhovnog suda iz 2011. koja je gay zajednicama pružila gotovo jednaka prava koje imaju bračni drugovi.

„Mi smo obitelj i naša zajednica je rezultat ljubavi koju imamo jedna za drugu“, izjavila jedna od žena koje zbog „sramežljivosti“ komuniciraju isključivo preko odvjetnika, koji je pak izjavio kako na ovaj način neće ostati “napuštene i u besparici”.

Jedna od mladenki također je rekla kako planira zatrudnjeti te da su legalizirale svoju zajednicu kako “dijete i one ne bi bile nezaštićene zakonom”.

Državna matičarka Fernanda de Freitas Leitao izjavila je, kako prenosi Yahoo News, da „njihova unija nije simboličkog karaktera“ jer definira „način na koji planiraju imati djecu“. Leitao je također nadodala kako civilna unija služi kao korak naprijed prema ostvarivanju svih prava koje imaju i druge zajednice:

„Ako budu tražile prava na sudu, mogle bi ih dobiti, i ja mislim da hoće“, rekla je Leitao.

Međutim ovo nije prva poliamorijska zajednica registrirana u Brazilu. Naime prije 3 godine, muškarac i dvije ženske osobe registrirale su svoju zajednicu u São Paulu.

Vrhovni sud za sada nije donio odluku vezanu uz bračne zajednice koje uključuju više osoba, ali, kako piše El Pais, takav način života postao je sve popularniji u većim gradovima. Tako je Rio de Janeiro već nekoliko godina dom konferencije Poliencontro, na kojima se raspravlja o poligamiji i njenim učincima na društvo.

Kako je zaključila Leitao: „Temelj svake zajednice je privrženost. I ove tri žene imaju sve potrebno da osnuju obitelj; imaju ljubav, snažnu vezu i planiraju imati dijete.“

Navedena odluka podignula je pravu buru u brazilskoj javnosti. Udruženje matičara Brazila distanciralo se od konkretnog čina. S druge strane pravni stručnjaci kažu kako je odluka protivna Ustavu.

„Registracijski dokument ne vrijedi ništa“, izjavila je odvjetnica obiteljskog prava Regina Beatriz Tavares koja naglašava da „brazilski Ustav jasno kaže kako partnerstvo mogu ostvariti isključivo dvije osobe…“.

Među brojnim komentarima na navedeni događaj velik je broj duhovitih. Tako je jedan čitatelj upitao: „Što ako se žena A rastavi od žene B, ali ostane udana za ženu C, koja pak ostane udana za ženu B?“

Cijeli slučaj događa se tijekom vladanja konzervativaca u brazilskom parlamentu koji trenutačno vode bitku za osnaživanje tradicionalnog braka i ograničavanje nekih prava na isključivo muško-ženska partnerstva.

Kako prenosi Breitbart, konzervativci godinama upozoravaju na posljedice legalizacije istospolnih zajednica, navodeći kako će takva praksa dovesti do legalizacije drugih vrsta zajednica koje će samo ići u ekstreme. Premda je LGBT zajednica takve optužbe odbijala kao „neutemeljene“ i „iracionalne“, zagovornici poliamorije počeli su polako tražiti svoja „prava“.

Tako je poznat slučaj u američkoj saveznoj državi Massachusetts gdje su tri lezbijke izmijenile zavjete izjavivši: „Što se nas tiče mi smo vjenčane“.

Isti medij navodi facebook komentar jednog borca za zaštitu tradicionalnog braka koji je, vezano uz brazilski slučaj, napisao: „Jesam li vam rekao, jesam li vam rekao, jesam li vam rekao.“

Tino Krvavica | Bitno.net