Papa Franji je nakon jučerašnjeg angelusa, između ostalih hodočasnika, pozdravio i ukrajinsku zajednicu iz Milana, čiji su se članovi okupili povodom 400. obljetnice mučeništva biskupa svetog Jozafata. Ovaj svetac je još prije 400 godina položio svoj život za jedinstvo kršćana. „Dragi prijatelji, pohvaljujem vaš trud koji ulažete u iskazivanje gostoprimstva svojim sunarodnjacima koji su pobjegli od rata. Neka Gospodin, po zagovoru svetoga Jozafata, podari mir mučeničkom ukrajinskom narodu“, poručio je Papa.

Sveti Jozafat Kuncewycz rodio se oko 1580. godine u pravoslavnoj obitelji u Ukraijini. Na krštenju je dobio ime Ivan, koje je, nakon što je stupio u red bazilijanaca, promijenio u ime Jozafat. U taj je red stupio prihvativši katoličku vjeru, jedinstvo s Rimom, ali je, poput ostalih sjedinjenih kršćana, sačuvao  istočni obred i običaje.

Postao je velik čuvar i pobornik kršćanskog  jedinstva te je zbog toga naposljetku preminuo mučeničkom smrću. S dvadeset godina je obukao redovničko odijelo te je imao povlasticu da je bio prvi novak bazilijanskog sjedinjenoga samostana Presv. Trojstva u Vilniusu. Jozafat je u taj stari red s bogatom tradicijom i duhovnošću unio  nov žar, nove ideje pod utjecajem isusovaca, koji su tada na teritoriju poljske države bili veoma aktivni.

Sveti Jozafat je kao nadbiskup bio barbarski ubijen 12. studenoga 1623. u Vitebsku, u Bijeloj Rusiji. To se dogodilo jer je  njegova pastoralna revnost i zaslužna djelatnost za jedinstvo s Rimskom crkvom navukla na sebe mržnju pravoslavaca koji su bili odijeljeni od Rima. Jozafat je svojim protivnicima govorio: “Vi me smrtno mrzite, dok vas ja sve nosim u srcu i bio bih radostan da umrem za vas.” Bile su to proročke riječi. Naime, dvanaest naoružanih fanatika se domoglo građanske vlasti i iskoristilo trenutak političkih razdora u Poljskoj. Zatim su upali u Jozafatovo obitavalište te su ga usmrtili. Potom su njegovo golo tijelo bacili u rijeku Dunu. Međutim, vjernici su čekali da dođu do njega i da ga časno sahrane. Njegova je smrt kasnije bila povodom mnogih obraćenja i učvršćenja unijatske Crkve. Jozafat je veoma brzo proglašen blaženim, a papa Pio IX. proglasio ga je 1867. godine kao prvog istočnjaka svetim.

Više o svetom Jozafatu možete pročitati OVDJE.