ispovijed

Oče, ja sam lezbijka i željela bih krstiti svoju kćer. Što trebam činiti? Zaljubila sam se u jednu djevojku i osjećam se odbačenom u svojoj zajednici. Činim li grijeh? Rastavljena sam i imam novog partnera, ali svejedno idem na pričest. Je li to veliki grijeh? – neka su od pitanja koja je ova novinarka bolonjskog lista Quotidiano Nazionale postavljala svećenicima, a čije je odgovore potom objavila u četiri nastavka.

I dok urednik spomenutog lista Andrea Cangini u njezinu činu ne vidi ništa sporno, već samo jedno “interesantno istraživanje”, nadbiskup Bologne zaprepašten je i ražalošćen ovim činom.

“Zatečen događajem i dušom ranjenom dubokom boli, želim ponoviti kako ovi čini predstavljaju tešku povredu istine sakramenta kršćanske vjere. Ovo je istovremeno i ozbiljan nedostatak poštovanja prema vjernicima koji mu pristupaju kao jednome od najdragocjenijih darova po kojemu se ostvaruje Božje milosrđe, ali i prema ispovjednicima budući da ih izlaže sumnji zbog mogućih prijevara te ugrožava njihovu slobodnu prosudbu koja se temelji na povjerljivom, očinskom odnosu s penitentom”, stoji u izjavi mons. Caffarre upućenoj u ime svih biskupa Emilije Romagne.

Kardinal Caffarra podsjetio je kako kršenje ispovjedne tajne, kao i zlonamjerno snimanje ili širenje sadržaja ispovijedi putem medija, prema „Normama o teškim kažnjivim djelima“ odobrenima od pape Benedikta XVI. u svibnju 2010. godine, spadaju u najteže prekršaje koji su izravnoj mjerodavnosti Kongregacije za nauk vjere.

Osudi ovog neprihvatljivog i neprofesionalnog čina pridružio se i predsjednik Talijanskog novinarskog udruženja Enzo Iacopino izjavivši kako etička pravila “ne dopuštaju novinarima skrivanje identiteta ili prerušavanje, osim ako nisu u životnoj opasnosti ili ih identitet onemogućava u pisanju članka”.

– Što je otkrila? Otkrila je svećenike vjerne crkvenom Učiteljstvu koji vjernicima pristupaju s poniznošću u želji da svakome na najbolji način pomognu u njegovim problemima.  Za otkrivanje crkvenog nauka o rastavljenima i ponovno vjenčanima, te krštenju, nije potrebno gledati kroz ključanicu – zaključio je Iacopino.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net