„Ne smijemo zaboraviti patnje prouzročene ovim katastrofalnim uvjetima suše, koji su u velikoj mjeri uzrok požara koji haraju u većem dijelu zemlje“, rekao je predsjednik Australske biskupske konferencije nadbiskup Mark Coleridge a prenijela Agencija SIR.

Glavni tajnik Svjetskog vijeća crkava (WCC), dr. Olav Fykse Tveit, rekao je da crkve članice WCC-a diljem svijeta mole za prestanak požara i velikih vrućina, koje ovog ljeta vladaju u Australiji, kao i za sve one koji se bore s požarima koji se i dalje šire, za očuvanje života, imovine ljudi, divlje faune i jedinstvene divljine i okoliša kojima prijeti uništenje. Svjetsko vijeće crkava sa sjedištem u Ženevi posljednjih je dana stupilo u kontakt s vođama različitih kršćanskih crkava u Australiji koji su izašli na teren kako bi pomogli stanovništvu. Kapelani pružaju osobnu pomoć, psihološku pomoć i emocionalnu i duhovnu podršku u centrima za spašavanje i utočište osnovanima na područjima pogođenim požarima. Iz WCC-a također potiču svoje članice na pružanje izravne financijske pomoći. Nadbiskup Glenn Davies iz Anglikanske crkve u Sydneyu i Novom Walesu uputio je apel kršćanima na molitvu. U svome apelu je uputio i molitvu Bogu: „Molimo te, Oče, ti koji u svome milosrđu upravljaš prirodnim silama, čuvajući nas od katastrofalne štete, sačuvaj živote ljudi”.

U posljednja četiri mjeseca u požarima u Australiji izgorjelo je gotovo 6 milijuna hektara površina pod šumama, grmljem i travom. Broj poginulih popeo se na 23, deseci se ljudi još uvijek smatra nestalima, a oko 2.500 domova je uništeno.

Požari, potaknuti visokim temperaturama i jakim vjetrovima, u subotu su gorjeli izvan kontrole na istočnoj obali Australije. Kako se situacija pogoršava, australski premijer Scott Morrison objavio je da je 3 000 vojnih rezervista pozvano pružati podršku vatrogascima. Vlasti su zatražile od Australaca da napuste dijelove istočnih država Viktorije i Novog Južnog Walesa kako bi izbjegli požare koji se šire.

IKA | Bitno.net