Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih organizacija uputilo je apel svijetu, objašnjavajući što je posljedica ruske agresije i tražeći da svijet uspostavi zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, objavio je portal Nedjelja. U izjavi od 8. ožujka kaže se kako od početka ruske vojne invazije iz prve ruke svjedoče o stradavanju nevinih i kršenju međunarodnoga prava.

„Zapravo, Rusija vodi rat protiv civilnog stanovništva Ukrajine, jer namjerno ispaljuje balističke rakete, uključujući i s područja Bjelorusije, te izvodi zračne napade na stambena naselja, škole, vrtiće, rodilišta, bolnice i kritične infrastrukturne objekte koji su nužni za osiguranje života civilnog stanovništva, ponekad uz korištenje zabranjenog kasetnog i vakuumskog streljiva“, kaže se u izjavi uz napomenu kako postoji nebrojeno mnogo primjera za to, poput: granatiranja humanitarnih koridora, autobusa za evakuaciju, pa čak i vozila hitne pomoći.

„Prijeziran odnos ruskog vodstva prema ljudskom životu, koji vidimo i u odnosu na ruske vojnike koji su bačeni u ralje osvajačkog rata, sada se očituje i prema civilnom stanovništvu Ukrajine koje je prisiljeno pobjeći od ruskih projektila i okupacije, migrirajući u sigurnije krajeve naše zemlje i u susjedne države Europske unije“, kaže se u apelu u kojemu se dodaje i kako je ruski vojni napad popraćen ne samo granatiranjem i bombardiranjem mirnodopske infrastrukture i stambenih zgrada, nego i crkava.

Potom se navode primjeri rušenja crkve Rođenja Presvete Bogorodice, sagrađene 1862., u selu V’yazivka, u Žitomirskoj oblasti; oštećenje katedrala Usnuća Gospina Ukrajinske pravoslavne Crkve u Harkovu; razorenje molitvenoga doma Evanđeoske Crkve Novi život u gradu Izjumu u regiji Harkov; granatiranje pravoslavne crkva u selu Zavorychi, okrug Brovarskii, Kijevska oblast.

Također se navodi kako je duhovno središte, katedrala Svete Sofije u Kijevu, pod prijetnjom napada.

„Imajući to na umu, Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih organizacija još jednom poziva NATO, kao sigurnosnog partnera Ukrajine, UN, Europsku uniju, OESS i Vijeće Europe da poduzmu žurne mjere za uvođenje zonu zabrane letenja iznad Ukrajine te opskrbe Oružane snage Ukrajine suvremenom opremom za protuzračnu obranu, uključujući borbene zrakoplove, kako bismo zaštitili našu najveću vrijednost – ljudske živote i civilnu infrastrukturu – od barbarskog granatiranja i bombardiranja ruskih osvajača“, kaže se u apelu.