“Kada se govori o stanju politike u svijetu, ja kažem: ‘Pogledajte gdje su ratovi, tamo je poraz politike’”, kazao je papa Franjo u četvrtak tijekom online događaja u organizaciji papinske zaklade Scholas Occurentes, prenosi Crux.

Zaklada se bavi promicanjem kulture susreta u školama diljem svijeta, a na događaju s Papom sudjelovali su mladi iz Sydneyja, Valencije i Washington D.C.-a.

“Politika koja nije sposobna za dijalog je poražena, a tužnim me čini i kada vidim svećenike kako blagoslivljaju oružje”, dodao je Sveti Otac u svojem obraćanju.

Uz Franju su na događaju sudjelovali i kardinal Antonio Canizares iz Valencije, te predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup Jose Gomez. Obratiti se trebao i nadbiskup Washingtona kardinal Wilton Gregory, ali to se nije dogodilo zbog poteškoća s uspostavljanjem veze.

“U ovim teškim vremenima, Scholas je iznimno važan čimbenik za osnaživanje suživota među mladima, kako bi dijelili bitne vrijednosti Božjeg plana za čovječanstvo”, rekao je Gomez.

Scholas Ocurrentes je međunarodna organizacija papinskog prava koja djeluje u 400 000 obrazovnih centara u 190 zemalja, a financira se privatnim i javnim donacijama.

Događajem održanim s Papom službeno je pokrenuta i “Politička škola Fratelli Tutti”, usmjerena na promicanje ideja izloženih u posljednjoj Franjinoj enciklici.

Očekuje se da će škola primiti 20-50 polaznika iz cijeloga svijeta te da će obuhvaćati mlade iz svih političkih pokreta i vjerskih pozadina, a trajanje pojedinog tečaja predviđeno je na 12 do 18 mjeseci. Sudjelovanje za primljene polaznike će biti besplatno.

Na web stranici škole stoji kako će prvi ciklus predavanja političke škole Fratelli Tutti početi u rujnu 20201. i trajati do prosinca 2022. uz četiri do šest susreta uživo u različitim dijelovima svijeta, dok će se ostatak aktivnosti provoditi online. Prijave za upis bit će otvorene od 20. svibnja do 15. srpnja.