“Nekih 30 sekundi nakon što smo ušli u hodnik, udario je tornado”, prisjetila se Monica Hughes, članica župe sv. Ivana evanđelista, koja se u subotu, zajedno s nekoliko desetaka drugih župljana, sakrila od žestokog tornada u prostorima crkve.

Oko 45 župljana, uključujući malu djecu, okupilo se u župnoj dvorani u gradu Emoryju, blizu Dallasa kako bi proslavilo maturu nekolicine srednjoškolaca iz te župe. Kako javlja američki CNN, uskoro su primili obavijest o približavanju razornog tornada.

Vjernici su se uspjeli sakriti u uski hodnik koji povezuje župnu dvoranu i bogoslužni prostor samo nekoliko trenutaka prije udara.

Hughes je za CNN izjavila kako su ona i njezin muž zajedno držali vrata da se ne otvore, gledajući kroz mali prozor na njima kako udari vjetra uništavaju crkvu.

“Vidjeli smo kako se grede savijaju i kako vjetar trga aluminijski krov”, izjavila je, nadodavši kako su “svi pali na pod i štitili jedni druge”.

“Čim je prestalo ono najgore počeli smo zajedno pjevati kako bismo primirili djecu.”

Prema izjavama župljana, a što se može vidjeti i na snimkama i fotografijama koje su objavljene na internetu, oba krila zgrade (i crkva i župna dvorana) su uništena dok je hodnik ostao netaknut. Također nitko od župljana nije ozlijeđen.

“Svi smo bili savršeno mirni te smo osjećali kako će sve biti u redu”, zaključila je Monica Hughes.

Prema izvještajima američkih medija najmanje su četiri osobe poginule u udaru tornada koji je Teksas pogodio prošlog vikenda dok ih je pedesetak ozlijeđeno.

Unatoč burnoj noći župljani su se okupili u nedjelju slaveći misu ispred srušene crkve kako bi zahvalili Gospodinu što ih je sačuvao.

Također, među snimkama koje je objavila župa, a prenio CNN, može se vidjeti kip Gospe koji se navodno nalazio u crkvi te preživio udar tornada.

Tino Krvavica, CNN | Bitno.net