CRKVA BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA

VIDEO Zvona u Goraždu oglasila se po prvi puta nakon 65 godina

Crkva blaženih Drinskih mučenica gradi se u spomen na pet časnih sestara kćeri Božje ljubavi ubijenih u Drugom svjetskom ratu, beatificiranih prije 11 godina

Bitno.net/IKA
Foto: Župa Goražde

Foto: Župa Goražde

Po prvi put nakon 65 godina u Goraždu su se 23. srpnja 2022. oglasila zvona s jedne katoličke crkve – crkve bl. Drinskih mučenica u izgradnji, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Crkva blaženih Drinskih mučenica gradi se u spomen na pet časnih sestara kćeri Božje ljubavi ubijenih u Drugom svjetskom ratu, beatificiranih prije 11 godina. Kako je priopćeno iz Župnog ureda sv. Dominika u Goraždu, na zvonik crkve postavljena su zvona ali još je u izgradnji. Dodaje se da je prije svečanog otvaranja i blagoslova crkve još potrebno dovršiti i krov, prenosi IKA.

Podsjetimo, Drinske mučenice, koje su činile sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica Družbe kćeri Božje Ljubavi oteto je u prosincu 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u vojarnu u Goraždu.

Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu. Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

Više o Drinskim mučenicama možete pronaći OVDJE.

Objavljeno: 26. srpnja 2022.