Kanadska pro-life aktivistkinja Mary Wagner, o kojoj je naš portal pisao u više navrata, ponovno je uhićena jer je ušla u klinike za abortus i odgovarala majke od pobačaja.

Wagner je u zadnjih desetak godina bila nekoliko puta u zatvoru i to uvijek iz istoga razloga: ulazila bi u klinike, dijelila ruže majkama koje bi u čekaonicama čekale na abortus i odgovarala bi ih od pobačaja.

Prema kanadskim zakonima to što radi je nelegalno, jer područje klinike za pobačaje tretirano je kao zaštićeno s nekoliko zakona, među kojima je i onaj o zaštiti “poslovnih aktivnosti” te onaj koji pro-life aktivistima zabranjuje pristup takvim klinikama.

Kanađanka borbu protiv civilizacije smrti vodi već godinama i svjesno riskira da svaki put kada uđe u kliniku završi u zatvoru. Ilustracije radi, Božić 2018. bio je prvi koji je provela na slobodi nakon što ih je sedam prethodnih slavila kao zatočenica.

Bila je na slobodi od studenog prošle godine, a sada je ponovno uhićena jer je na Veliki četvrtak ušla u kliniku u Vancouveru.

Njezina prijateljica Mildred Moy ispričala je za kanadske medije kako ju je Mary zamolila da pođe s njom i moli se ispred klinike dok je ona unutra. Moy i nekoliko molitelja došli su pred kliniku, a Mary je provela nekih sat vremena u njoj i razgovarala sa ženama prije nego je došla policija, a potom je strpala u policijsko vozilo jer je Wagner odbila svojevoljno izaći. Moy je sve to snimila kamerom.

Wagner je sada u zatvoru, a prvo ročište je zakazano za ovu srijedu, 1. svibnja, na dan sv. Josipa radnika.

Kada ju je prije dvije godine jedna sutkinja pitala zašto “mora kršiti zakon da bi pokazala svoja uvjerenja”, Wagner je odgovorila:

“Nije riječ o mojim uvjerenjima nego o životima koji su u izravnoj opasnosti. To je kao kada biste odbili pomoći nekom suicidalnom prijatelju jer zakon tako kaže.”

Ona je već donijela svjesnu odluku da pristaje na odlazak u zatvor, ako je to ono što mora pretrpjeti kako bi dobila prigodu spašavati živote, što je već nekoliko puta uspjela. Na jednom od suđenja Wagner je pročitala pismo koje joj je poslala žena koju je na dan svoga uhićenja odgovarala od abortusa. U pismu je žena opisala kako je taj dan, kada joj je Mary prišla, bila “bespomoćna i beznadna” i sedam tjedana trudna. Nakon razgovora s Wagner, “koja joj je pokazala puno ljubavi”, žena je odustala od abortusa i danas je majka.

Kanađanka, također, smatra kako i u zatvoru može puno toga učiniti, jer tamo susreće žene koje su napravile pobačaj i koje zbog toga pate, te može razgovarati s njima i utješiti ih.

“Naravno, nije lako vraćati se u zatvor, ali postoji nešto predivno u iskustvu blizine s onima koji su slomljeni”, rekla je svojedobno.

Pogledajte video njezina uhićenja.

Goran Andrijanić | Bitno.net