“Jer bijah gladan, i dadoste mi jesti; bijah žedan, i napojiste me…”, dobro su nam poznate riječi iz Matejeva evanđelja, a kojima Krist daje do znanja po čemu će raspoznati svoje učenike… Njegove riječi ozbiljno su shvatili studenti i mladi koji se okupljaju u župnim zajednicama glavnog grada Urugvaja.

Svake večeri petstotinjak mladih volontera beskućnicima koji dane provode na ulicama Montevidea posluži oko dvije tisuće obroka i tako barem malo nastoji ublažiti njihovu tešku situaciju.

Volonteri se okupljaju u poslijepodnevnim satima kako bi pripremili obroke, a za namirnice se redovito pobrinu župljani, različiti donatori, ali i mladi volonteri. Jedna od zajednica koja brine za beskućnike okuplja se u Župi svete Terezije, a nastala je nakon iskustva zajedničkog hodočašća u lokalno svetište. Po povratku s hodočašća, mladi su osnovali molitvenu zajednicu i započeli s pripremanjem sendviča i mliječnih obroka za brojne beskućnike.

– Ako živite u Montevideu, naviknuti ste da po izlasku iz kuće vidite ljude koji spavaju na ulici. To je šokantno. Hrana je zapravo samo sredstvo. Važno je napuniti želudac, ali mnogo je važnije ispuniti srca tih ljudi – kaže Felipe Silva, jedan od volontera i član molitvene zajednice Luceros – Sjajne zvijezde – koja brine o beskućnicima.

Ime zajednice također je nadahnuto hodočašćem Gospi od Salte u čijoj se poruci govori o preobrazbi u malena svjetla koja će odagnati tamu.

– Treba biti svjetlo u tami. Ne skrivati svjetiljku, kako bi mogla biti visoko uzdignuta. Biti maleno svjetlo koje osvjetljava tamu – pojasnio je Felipe Silva.

Zajednica već osam godina živi najprije od redovite molitve krunice pod likom Majke Božanskog Euharistijskog Srca Isusova, a potom se posvećuje služenju potrebitima.

Osim njih u gradu djeluje i zajednica Majke Terezije čiji su članovi, nakon služenja beskućnicima tijekom priprave za sakrament potvrde, odlučili nastaviti sa svojim karitativnim djelovanjem.

– Nastojimo biti s njima (beskućnicima) koliko im je god potrebno. Ponekad im treba razgovor, pa ostanemo s njima kojih sat vremena. Nekad samo uzmu tanjur s hranom i odu – prepričava Agustin Yurdan.

U Montevideu djeluje 16 različitih zajednica koji svoje vrijeme posvećuju molitvi i služenju. I premda će netko reći kako je to samo kap u moru neimaštine i problema milijunskog Montevidea, možemo samo podsjetiti na odgovor svete Majke Terezije upućen novinaru koji ju je pokušao isprovocirati tvrdnjom da će svijet nakon njezine smrti izgledati isto kao i prije: “Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar?” Činimo i mi male stvari i činimo ih s ljubavlju!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net