Nije nam nepoznata činjenica da se sveci međusobno vrlo razlikuju, no teško da bismo molgi očekivati da među njima postoji jedan koji je bio ovisnik o opijumu. Upravo je takav svetac živio krajem 19. stojeća u Kini, a njegovo je ime Mark Ji Tianxiang.

Ji je godinama bio uzoran katolik, odgojen u kineskoj katoličkoj obitelji. Bio je voditelj vjerske zajednice i ugledan liječnik koji je besplatno pomagao siromašnima.

No nakon što je zadobio teško želučano oboljenje, liječio se opijumom, što je bilo u skladu s medicinskim dostignućima. Nevolja je bila u tome što je Ji s vremenom postao ovisnik, koji se nije mogao riješiti svoje ovisnosti.

Ji je često odlazio na ispovijed i priznavao korištenje opijuma, ali poslije par godina ispovijedanja istog grijeha svećenik mu je odbio dati odrješenje jer je smatrao kako Ji nije dovoljno odlučan u svojim nastojanjima da se popravi. Istina je da je korištenje opijuma grešno ponašanje, no tada se ovisnost nije shvaćala kao bolest, nego kao manjak volje za poboljšanjem.

Nemogućnost da dobije odrješenje nije Jija udaljila od Katoličke Crkve. Punih 30 godina pohađao je svetu misu i održavao odnos s Bogom, iako nije mogao primiti sakramente. Molitva koju je naročito prikazivao Bogu bila je da mu omogući da umre mučeničkom smrću jer je smatrao kako je to jedini način da bude spašen.

Bog mu je molitvu uslišio 1900. godine tijekom Bokserskog ustanka. Riječ je o oružanom sukobu na području Sjeverne Kine za vrijeme kojega su se vršili masovni napadi na ne-Kineze, prvenstveno kršćanske misionare i obraćenike.

Kao kršćanin, Ji je bio uhićen zajedno sa svojim sinom, šestero unučadi i dvije snahe. Na suđenju mu je bilo omogućeno da bude pušten na slobodu ako se odrekne vjere, ali on je to odbio. Iako nije uspio nadvladati svoju ovisnost, nikakve prijetnje ni mučenja nisu mogli nadvladati njegovu vjernost Kristu.

Dok su njega i njegovu obitelj vodili u zatvor gdje su trebali čekati do svojeg pogubljenja, unuk ga je preplašen upitao: „Djede, kamo idemo?“, na što mu je Ji odgovorio: „Idemo kući.“

Prilikom izvršenja smrtne presude, Ji je molio svoje progonitelje da ga ubiju posljednjeg kako nitko od njegove obitelji ne bi umro sam. Kada je došao red na njega zapjevao je litanije Blažene Djevice Marije, i tako otišao u smrt.

Njegov spomendan se slavi 9. srpnja, zajedno s još više od stotinu kineskih mučenika koji su ubijeni zbog svoje vjere. Ako u svojoj obitelji ili blizini imate osobu koja se bori s ovisnošću, sveti Mark Ji Tianxiang se čini kao prava osoba kojoj se možete obratiti za zagovor.

Ivo Džeba | Bitno.net