Ruske snage ubile su ukrajinskog svećenika, 5. ožujka, gotovo odmah na početku invazije na ovu zemlju. Prema riječima očevidaca svećenik nije predstavljao prijetnju, piše Nedjelja.

Svećenik Ukrajinske Pravoslavne Crkve Rostylslav Dudarenko u selu Yasnohorodka, 40 km zapadno od Kijeva, bio je na punktu 5. ožujka kako bi sudjelovao u kontroli vozila. Kao i na mnogim mjestima u Ukrajini na kontrolnoj točki su uglavnom bili civili bez ikakve formalne vojne obuke. O. Dudarenko je bio s narodom kao svećenik koji pruža duhovnu podršku skupini. Potrebno je naglasiti da je bio odjeven u civilnu odjeću, javio je CNE.

Kada su se ruske snage s oklopnim vozilima približile Yasnohorodki seljani su napustili blokadu i sakrili se u obližnjoj šumi dok su oni naoružani ostali u zaklonu.

“Nakon što su se Rusi približili kontrolnoj točki počeli su pucati na sve strane”, rekao je očevidac Yukhym te dodao da su tenkovi krenuli ka šumi pregaziti civile.

Naglasio je da su se oklopnjaci potom povukli i vratili na cestu kada je o. Dudarenko krenuo za njima. “Vidio sam Rostyslava kako je podigao križ iznad glave. Ustao je iz skrovišta viknuo nešto i krenuo prema njima. Možda ih je htio zaustaviti. Pokušao sam ga dozivati”, ustvrdio je ovaj svjedok te istaknuo kako su potom hitci ispaljeni u svećenikovu smjeru: “I to je bilo to. Napravio je samo nekoliko koraka i pao.” Yukhym, koji je također ozlijeđen u napadu, vjeruje da bi svi oni bili ubijeni da ukrajinske oružane snage nisu stigle u to vrijeme da potisnu Ruse.

Kao svećenik Dudarenko je odbio nositi oružje. “Bio je prijateljska i optimistična osoba. Mislim da je zato pokušao zaustaviti ruske vojnike”, kaže Yukhym, a drugi opisuju svoga župnika kao uslužnu osobu koja je često obilazila selo kako bi pomogla starijim vjernicima. Prema riječima svećenikove majke Nadiie, njezin sin želio je zaštititi sve u selu.