Ukrajina je uvela sankcije protiv devetorice biskupa i jednog đakona Ukrajinske pravoslavne Crkve jer su u ratu stali na stranu Rusije, prenosi KNA.

Ukrajinsko vijeće obrane i nacionalne sigurnosti odlučilo je na pet godina zamrznuti njihovu imovinu i zabraniti im obavljanje određenih trgovačkih poslova, objavila je ukrajinska obavještajna služba SBU a.

Sankcijama su između ostalih pogođeni predstojnik kijevskog Špiljskog samostana metropolit Pavle i metropolit Krima Lazar, kojemu ukrajinske vlasti predbacuju da se zauzimao za priključenje svoje metropolije Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. SBU tvrdi da su neki predstavnici Ukrajinske pravoslavne Crkve surađivali s ruskim okupacijskim vlastima, promicali “proruski izričaj” ili pak opravdavali rusku agresiju na Ukrajinu. U slučaju sankcija protiv metropolita Pavla nisu objavljeni konkretni razlozi.

Prema navodima SBU-a, većina biskupa pogođenih sankcijama trenutačno se nalaze na područjima pod nadzorom ruske vojske ili su u inozemstvu. Uprava Ukrajinske pravoslavne Crkve dvojicu njih prošlog je tjedna umirovila, ne navodeći razloge. Ukrajinska obavještajna služba nedavno je pretražila Špiljski samostan i druge crkvene ustanove i pritom prema vlastitim tvrdnjama pronašla dokaze protiv svećenika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nastoji zabraniti vjerske organizacije “povezane s utjecajnim središtima u Ruskoj federaciji”. U tom smislu zatražio je od vlade da podastre parlamentu odgovarajući zakonski prijedlog.