Udruga Mreža preživjelih nakon svećeničkog zlostavljanja (Survivors Network of those Abused by Priests – SNAP) javno se ispričala američkom svećeniku kojega je lažno optužila za seksualno zlostavljanje maloljetnika, nakon što su sve optužbe protiv njega odbačene.

Ispriku SNAP-a objavila je na svojim stranicama nadbiskupija St. Louisa i to je bio dio nagodbe između te organizacije i o. Josepha Jianga, koji je udrugu tužio nakon što su njegovi branitelji dokazali kako su optužbe protiv njega neutemeljene.

“Odvjetnici SNAP-a nikada nisu željeli da netko bude lažno optužen za zločin. Priznajemo da se lažne optužbe protiv svećenika ipak događaju”, stoji u priopćenju u kojem je još jednom potvrđeno kako su sve optužbe protiv Jianga odbačene.

U istom priopćenju SNAP se ispričao i zbog štete koju su krive optužbe naštetile svećeniku, ali i Katoličkoj Crkvi.

“Ispričavamo se zbog svih lažnih ili netočnih izjava u svezi s optužbom protiv o. Jianga, kao i onih koje su na bilo koji način nanijele štetu nadbiskupu Robertu Carlsonu i drugim djelatnicima nadbiskupije”, stoji u priopćenju.

O. Jiang bio je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice, ali sve su optužbe protiv njega odbačene kao neutemeljene.

Ono što je uslijedilo bila je njegova tužba protiv SNAP-a, kao i roditelja maloljetnice, u kojoj je argumentirao kako su lažne optužbe protiv njega imale štetan utjecaj na njegov život i reputaciju.

Federalni sudac je 2016. presudio kako je SNAP u više navrata klevetao o. Jianga na neodgovoran način. Postignuta je nagodba između svećenika i SNAP-a koje je dio i ovo priopćenje.

National Catholic Reporter prenio je ovu vijest, a potom podsjetio i na skandal koji je izbio u SNAP-u početkom ove godine.

Tada je, naime, bivša zaposlenica te organizacije Gretchen Rachel Hammond podigla optužbu protiv nje, tvrdeći kako je SNAP primao sumnjive donacije od odvjetnika koji su zastupali osobe koje su podizale optužbe za seksualno zlostavljanje protiv svećenika.

Hammond je optužila čelnike SNAP-a da su prilikom putovanja u Haag, gdje su pred Međunarodnim sudom pravde željeli podići tužbu protiv Benedikta XVI. zbog “prikrivanja seksualnih zločina svećenika”, novac organizacije trošili na skupe hotele i ostale nepotrebno visoke troškove.

SNAP je tada demantirao sve optužbe, ali predsjednica Barbara Blaine nedugo je nakon toga dala ostavku, pri čemu je tvrdila kako to dvoje nije povezano.

Goran Andrijanić | Bitno.net