DAGESTAN, RUSIJA

ISIL preuzeo odgovornost za ubojstvo pet žena ispred pravoslavne katedrale

Napad na kršćane u ruskoj pokrajini Dagestan…

Dagestan

Katedrala sv. Jurja u Kizlyaru/Foto: sobory.ru

Pet žena ubijeno je u nedjelju ispred katedrale sv. Jurja u Kizlyaru, u ruskoj pokrajini Dagestan.

Kako prenosi portal Orthodox Christianity, napad se dogodio nakon završetka obreda dok su vjernici izlazili iz crkve. Napadač je žene ubio hicima iz vatrenog oružja, pritom ranivši još četiri osobe, među kojima i dva čuvara muslimanske vjeroispovijesti.

Ubojicu je pri pokušaju bijega usmrtila policija, a utvrđeno je kako se radi o 22-godišnjem lokalnom stanovniku, Khalilu Khalilovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske vlasti izjavile su kako će razmotriti sve mogućnosti, uključujući i to da se radi o terorističkom činu.

Odgovornost za napade preuzela je pak teroristička organizacija ISIL u priopćenju koje je objavila agencija Amaq. Premda se autentičnost priopćenja ne može sa sigurnošću utvrditi, spomenuta stranica već je nekoliko puta objavila izjave i priopćenja ISIL-ovih članova.

Napad se dogodio dva tjedna nakon što su ruske vlasti uhitile nekolicinu tamošnjih visokih dužnosnika zbog pronevjere.

Dagestan je ruska regija koja se nalazi na području sjevernog Kavkaza te obalama Kaspijskog jezera. Više od 80% stanovništva čine muslimani, dok je pravoslavnih kršćana 2,4%.

Prema pisanju medija ISIL je u Dagestanu prisutan od 2015. te su njegovi pripadnici preuzeli odgovornost za nekoliko nasilnih napada na lokalne policijske službenike.

Tino Krvavica | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 21. veljače 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi