U župi Svetoga Križa u Hamiltonu u Kanadi u nedjelju, 12. rujna, svečano je proslavljena župna svetkovina, Uzvišenje Svetoga Križa. Središnje misno slavlje predvodio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij Svete Stolice pri Litvi, Estoniji i Latviji u koncelebraciji sa susjednim svećenicima hrvatskih župa fra Markom Puljićem, župnikom župe Kraljice mira u Norvalu, mons. Ikom Vukšićem, župnim vikarom u župi Presvetoga Trojstva u Oakvillu ujedno i delgatom Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu u Kanadi te velečasnim Bélom Pesznyákom, umirovljenim svećenikom.

Za ovo središnje nedjeljno slavlje zajednica se pripremala trodnevnicom koju je prvog dana predvodio velečasni Béla Pesznyák, svećenik subotičke biskupije. Drugi dan pripreme predvodio je fra Robert Kavelj, župni vikar u župi Kraljice mira u Norvalu. Don Ilija Petković, župnik Presvetog Trojstva u Oakvillu slavio je misu i propovijedao treći dan trodnevnice.

I ove godine svojom nazočnošću posebnu čast misiji iskazao je generalni konzul Republike Hrvatske u Kanadi gospodin Ante Jović.

U propovijedi je nadbiskup rekao da je Križ misterij i da ga teško možemo razumjeti, ali nam Bog kroz taj misterij pokazuje neizmjernu ljubav. Podsjetio je okupljene vjernike da je križ središnji znak kršćanstva koji izaziva divljenje, ali u isto vrijeme mnogi ga odbacuju i žele od njega pobjeći. Kada uzmemo u obzir da smo mi trebali biti na križu i da smo mi trebali biti kažnjeni onda vidimo da nam Bog daje spasenje i novi život po znaku smrti – križu rekao je nadbiskup Petar.

Na kraju mise župnik Marko zahvalio je nadbiskupu Rajiču što je predvodio svečano euharistijsko slavlje povodom proslave patrona župe. Nadbiskup je također prošlog vikenda pohodio našu župu te tom prigodom podijelio sakrament Svete Potvrde dvadeset i jednom krizmaniku.

Nakon mise svečanom župnom ručku, u Hrvatskom narodnom domu, pridružili su se ostali svećenici okolnih hrvatskih župa u zajedništvu sa stotinjak župljana.

Župa Svetoga Križa u Hamiltonu jedna je od najvećih, ako ne i najveća župna zajednica na američkom kontinentu. Osnovana je 1958. godine, a prvi župnik bio je mons. Stjepan Šprajc. Današnja crkva izgrađena je 1969. godine kada je i posvećena na svetkovinu Svetoga Križa. Župa danas broji oko 1400 registriranih obitelji, uglavnom Hrvata i njihovih potomaka iz četiri vala političkih i ekonomskih iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pripada Hamiltonskoj biskupiji.

Foto: von Sajko