Policija je u Rusiji uhitila svećenika koji je održao propovijed protiv rata, objavio je BBC pozivajući se na aktivističke skupine.

Novinar BBC-a Rusija Andrey Zakharov izvijestio je da je svećenik Ioann Burdin uhićen kratko nakon što je održao propovijed pred malenom skupinom vjernika u selu Karabanovo. Zakharov je incident opisao kao “čisti sotonizam”.

Burdin je u svojoj propovijedi govorio protiv rata te lokalnom stanovništvu opisao bombardiranje i uništavanja ukrajinskih gradova. Uz to, na web stranici župe objavio je antiratne slike i peticiju.

Policija ga je uhitila zbog “diskreditiranja uporabe oružanih snaga” – kaznenog djela koje je ruska Duma usvojila prošlog tjedna.

Lokalne organizacije javljaju kako je od početka agresije na Ukrajinu u Rusiji je uhićeno preko 13 000 ljudi, od čega njih 4600 jučer.

Podsjetimo, njemački kardinal Reinhard Marx i predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki pozvali su moskovskog patrijarha Kirila da zatraži od Putina završetak invazije na Ukrajinu.

“Jedan čovjek jednom riječju može okončati patnje tisuća ljudi – taj čovjek je predsjednik Ruske Federacije. Ponizno te molim da zatražiš od njega povlačenje ruskih trupa iz nezavisne zemlje Ukrajine”, napisao je u svojem pismu upućenom Kirilu nadbiskup Gądecki.

Umjesto osude Kiril je na jučerašnjoj propovijedi u hramu Krista Spasitelja podržao Putinovu agresiju kazavši da ona ima “metafizičku dimenziju” borbe dobra i zla.