U organizaciji Talijanske biskupske konferencije, u popodnevnim satima 19. veljače u normanskoj tvrđavi (Castello Svevo) u talijanskom gradu Bariju započeo je susret biskupa mediteranskih zemalja pod geslom: „Sredozemlje – granica mira“.

Na susretu sudjeluju 59 delegata biskupskih konferencija iz 20 zemalja s područja Sredozemlja. Među sudionicima su: predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić i biskup šibenski Tomislav Rogić te nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Basseti, nadbiskup Perugie. „Na ovom našem plemenitom susretu čut će se glas svih obalnih Crkava: tu smo da ponovno otkrijemo značenje zajedničke pripadnosti Sredozemlju, dakle da crpimo ljepotu i snagu bratskog zajedništva i da u središte stavimo proroštvo jedinstva“, kazao je kardinal Basseti. Rekao je i da „Sredozemlje nije samo ljepota nastala susretom raznolikosti, već i nasilje koje eksplodira zbog nemogućnosti sastavljanja igara moći i suprotstavljenih interesa“. Pojasnio je da je nadahnuće za organiziranje ovog susreta dobio kada je upoznao „svetog gradonačelnika“ grada Firenze, Giorgia La Piru koji mu je kazao da Sredozemlje ponovno postaje ono što je bilo. Dodao je da je počeo u sebi osjećati „nepodnošljivu patnju Našeg Mora (Mare Nostrum) svedenog na grob tisuća braće“.

Kardinal Basseti istaknuo je da je posebnost ovog susreta „u izražavanju najautentičnijeg načina života i postojanja Crkve koja omogućuje da se čuje glas o poteškoćama i pitanjima naroda na obalama Sredozemlja u trenutku koji je za mnoge od njih uistinu dramatičan“. Dodao je da je riječ o bratskom susretu tijekom kojeg će nastojati čuti i prihvatiti poticaje Duha Svetog. „Zajednička mediteranska pripadnost naših Crkava, naše zajedništvo cum Petro et sub Petro i bogatstvo naših tradicija pokazuju nam – u poštivanju i uvažavanju različitosti – zajednički poziv. Poziv koji nas upućuje na duboko biće Crkve: biti Crkve koje se neprestano vraćaju izvorima vjere, kako bi prenijele ljepotu i radost Uskrslog na mlade ljude i buduće naraštaje; biti Crkva blaženstava, pažljiva u njegovanju nove kulture Sredozemlja, koja može biti samo kultura susreta i dobrodošlice…; biti Crkve proroštva…; biti Crkve ‘mediteranskih mučenika’ koji znaju prepoznati znakove vremena i sposobni su dijalogom ‘razoružati’ svaku bogohulnu upotrebu Božjeg imena u mržnji prema bratu“, rekao je kardinal Basseti te dodao: „Dragi prijatelji, dočekujući jedni druge, rukom dotičemo ljepotu mozaika mediteranskih kršćanskih kultura i tradicija, ali ne možemo ne imati na umu drame koje danas doživljavaju naši narodi.“

Kazao je da „pogotovo u mediteranskom bazenu, gdje se tenzije i sukobi cijelog svijeta konvergiraju, alternativa miru predstavlja rizik nekontroliranog kaosa“. „Ne treba zaboraviti, draga braćo, da je zid koji dijeli narode prije svega zid ekonomije i interesa. Na Sredozemlju postoji nevidljiva granica koja razdvaja narode koji žive u bijedi od onih koji žive u blagostanju“, rekao je kardinal Basseti.

Pozdrav sudionicima uputio je i gradonačelnik Barija dr. Antonio Decaro i predsjednik pokrajine Apulije dr. Michele Emiliano.

Prije početka radnog dijela susreta biskupi su slavili misu u kripti katedrale Uznesenja Blažene Djevice Maije u Bariju, a predsjedao je kardinal Basseti. Nakon mise nadbiskup Barija i Bitonta mons. Francesco Cacucci ugostio je sve biskupe koji su došli na ovaj susret i poželio im dobrodošlicu. U večernjim satima, 18. veljače euharistijsko slavlje u kripti katedrale predvodio je kardinal Puljić, a biskupi su i ovaj put molili pred drevnom Gospinom slikom koju je Carigrad darovao Bariju.

Susret biskupa mediteranskih zemalja završit će pohodom pape Franje koji će se 23. veljače u bazilici sv. Nikole u 8:30 sati susresti s biskupima zemalja Sredozemlja okupljenim na ovom susretu. Tijekom susreta s papom Franjom prigodnu riječ uputit će: predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti, kardinal Vinko Puljić i nadbiskup Pierbattista Pizzaballa. Pošto se obrati okupljenima i sasluša riječi zahvale alžirskoga nadbiskupa Paula Desfargesa, predsjednika Sjevernoafričke biskupske konferencije (CERNA) te se pomoli u kripti bazilike pred moćima sv. Nikole i pozdravi dominikansku zajednicu, čuvare svetišta, papa Franjo predvodit će na Trgu Viktora Emanuela II. euharistijsko slavlje s početkom u 10:45 sati kojim završava susret „Sredozemlje – granica mira“.

IKA | Bitno.net