Sprovod kardinala Georgea Pella, koji je preminuo 10. siječnja u 82. godini života, održan je 2. veljače u Sydneyju.

Aktualni nadbiskup Sydneyja Anthony Fisher predvodio je misu zadušnicu. Nadbiskup Fisher je, osvrćući se na kardinalov život kazao kako je on „div Katoličke Crkve u Australiji”, te kako je pogrešno demoniziran. „Čak i nakon što ga je Visoki sud Australije jednoglasno oslobodio (optužbi za seksualno zlostavljanje djece), neki su ga nastavili demonizirati. Ali mnogi cijene ostavštinu ovog najutjecajnijeg crkvenjaka u povijesti našeg naroda”, kazao je nadbiskup. U poruci pročitanoj kongregaciji, i papa Franjo odao je počast „dosljednom i predanom svjedočenju kardinala Pella, njegovoj predanosti evanđelju i Crkvi”, piše Katolički tjednik.

Tijelo kardinala Pella položeno je u kripti katedrale u Sydneyju gdje su pokopani i njegovi prethodnici.

Prema procjenama Catholic Weekly, informativnog portala nadbiskupije u Sydneyju, na sprovodnim je obredima sudjelovalo oko 30 biskupa, 220 svećenika i mnogobrojne osobe posvećenog života i vjernici laici. Kako navodi portal, katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a oko 2000 ljudi se već bilo okupilo u predvorju katedrale od 7.30 kako bi pokušali ući u crkvu.

Nazočan je bio i brat pokojnoga kardinala, David Pell, zajedno sa suprugom, djecom i unucima, a među prisutnima su također bili bivši premijeri John Howard te Tony Abbott.

Oko 150 prosvjednika okupilo se na cesti u blizini katedrale uzvikujući parole poput “Pell, go to hell” (Pell, idi u pakao), te je došlo do manje policijske intervencije među prosvjednicima i ožalošćenima, izvještava portal.

Podsjećamo, misa zadušnica za kardinala Pella održana je i u Vatikanu 14. siječnja, a predvodio ju je dekan Kardinalskoga zbora kardinal Giovanni Battista Re. Papa Franjo je predvodio obred komendacije i valedikcije (Commendatio i Valedictio), te se tako oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu.