Irski premijer Leo Varadkar, koji je prošli tjedan bio u posjetu Kanadi, objavio je novinarima kako je sa svojim kanadskim kolegom Justinom Trudeauom razgovarao i o pitanju legalizacije abortusa u Irskoj i referendumu o tome koji se treba održati iduće godine.

Kako je Varadkar objasnio novinarima, premijeri su raspravljali o tom pitanju jer je ono “važno za aktiviste za prava žena”.

“Informirao sam premijera o našim planovima o organizaciji referenduma iduće godine na kojem bi Irci imali prigodu poništiti ustavnu zabranu abortusa, ako to žele”, rekao je Varadkar.

Podsjetimo, iduće će godine, na još neutvrđeni datum, Irska organizirati referendum na kojem će građani biti upitani žele li ukinuti Osmi amandman irskog ustava koji štiti život nerođenih i tako otvoriti vrata legalizaciji abortusa.

Kako vidimo, lobiranje u tu svrhu već je krenulo pa je tako legalizacija abortusa postala jedna od top-tema trodnevnog susreta, kojeg je obilježio i zajednički pohod dvojice državnika gay prideu u Montrealu, gdje su ih kamere zabilježile kako hodaju u povorci (Leo Vardakar, prvi gay premijer u povijesti Irske, bio je sa svojim ‘partnerom’).

“Kada su u pitanju reproduktivna prava, rekao sam irskom premijeru da su ona za nas integralni dio prava žena, a prava žena su ljudska prava i ohrabrio sam ga da gleda na to pitanje kao na problem temeljnih prava za žene”, rekao je Justin Trudeau.

Kanadski se premijer, dakle, bez ikakva ustručavanja umiješao u unutarnje pitanje Irske i dao svoj sud o tome kako bi irski građani trebali glasati na referendumu iduće godine (sve je to, napomenimo, učinio uz dopuštenje irskog premijera). I pri tome je naveo jednu potpunu laž – da je ‘pravo na abortus’ nešto što spada u područje ljudskih prava.

To je, naime, netočno – ne postoji niti jedan međunarodni dokument ili ugovor koji bi abortus definirao kao ljudsko pravo.

Podsjetimo, Kanada ima jedan od najpermisivnijih propisa o abortusu na svijetu, po kojem je dopušteno abortirati dijete sve do momenta rođenja i to iz bilo kojeg razloga.

Irski zakon koji zabranjuje ubijanje nerođenih, dakle, već je na udaru onog dijela međunarodne zajednice koji želi nametnuti isti ideološki okvir za sve zemlje. Nekadašnji odgovor irskih političara, koji su na sve udare abortivne internacionale odgovarali s argumentom o dubokoj ukorijenjenosti toga zakona u duhovni i povijesni identitet irskog naroda, danas su daleka prošlost. U Dublinu je zasjela ekipa koja je spremna ukinuti zabranu abortusa.

Za Irsku i sve ono što će se uskoro događati u njoj – treba moliti.

Goran Andrijanić | Bitno.net