Otok Man, samoupravni britanski krunski posjed, na kojem većinu čine anglikansku vjernici, dobiva svoju prvu katoličku katedralu.

Crkva sv. Marije od Otoka u glavnom gradu Douglasu stekla je status konkatedrale odlukom pape Franje, a nakon inicijative Općinskog vijeća Douglasa te Liverpoolske nadbiskupije kojoj Otok Man administrativno pripada.

U priopćenju objavljenom na biskupijskim mrežnim stranicama, istaknuto je kako će to biti prva katolička konkatedrala na Britanskim otocima. Konkatedrala (ili sustolnica) inače označava crkvu koja svoju funkciju kao sjedište biskupa dijeli s drugom katedralom u biskupiji. U ovom slučaju to će biti Metropolitanska katedrala Krista Kralja u Liverpoolu. Najčešće više od jedne katedrale imaju biskupije koje su nastale spajanjem dijeceza.

U Hrvatskoj je vjerojatno najpoznatija osječka Konkatedrala sv. Petra i Pavla, koja zajedno s katedralom u Đakovu predstavlja sjedište đakovačko-osječkog nadbiskupa.

Mons. John Devine, župnik sv. Marije od Otoka, otkrio je kako je proces imenovanja trajao godinu dana, a želja je došla od Općinskog vijeća Douglasa. Iz sjedišta nadbiskupije potom su odlučili podržati inicijativu.

“Nadbiskup Liverpoola, preuzvišeni Malcolm McMahon, na savjet kanonskih odvjetnika uputio je zahtjev papi Franji, a podržali su ga anglikanski biskup Sodora i Mana te voditelj Vijeća i predsjednik Tynwalda (otočnog parlamenta, op. nov.)”, poručio je mons. Devine.

“Korijeni kršćanstva na Otoku Manu sežu u vrijeme sv. Patrika i sv. Maugholda u 5. stoljeću. No jedinstvena povijest i tradicija Crkve na Manu nije dovoljno cijenjena u ostatku nadbiskupije. Također, mali broj katolika na otoku identificira se s Liverpoolom. No vjerujem da će davanje statusa konkatedrale crkvi sv. Marije pobuditi svijest u Liverpoolu o bogatstvu Crkve na Manu, umjesto da ih još više odvoji. Trajna prisutnost nadbiskupove stolice u sv. Mariji također će služiti kao podsjetnik otočanima da je nadbiskup Liverpoola i njihov nadbiskup.”

Inače, 54,7 posto stanovnika Otoka Mana, na kojem prema posljednjem popisu živi nešto više od 84 tisuće ljudi, izjašnjava se kršćanima, dok 43,8 posto ne pripada nijednoj religiji. Velika većina kršćana članovi su Anglikanske Crkve. Katoličanstvo je, pak, najraširenije među Ircima i potomcima irskih doseljenika.