Foto: Shutterstock.com

Kardinal je istaknuo da je referendum za ukidanje zakona o civilnim unijama isključivo laička inicijativa.

Biskupi potiču svećenike da rado slušaju osobe, prepuštajući se da ih rani svakodnevna stvarnost, poglavito stanje siromaštva i teškoća, počevši od pomanjkanja posla. U mnogim područjima nastojimo dati glas svom narodu. Stoga sam morao i želio spomenuti teške probleme: zaposlenost, demografiju, natalitet koji je zaista vrlo nizak, te zabrinjavajući rast ovisnosti o kocki. To su vrlo ozbiljni problemi. Kao i uvijek, mi biskupi i pastiri svojem narodu dajemo glas – ustvrdio je kardinal Bagnasco.

Što se tiče civilnih unija, nije se raspravljalo o mogućnosti da gradonačelnici ne primjenjuju usvojeni zakon, pozivajući se na savjest. Kardinal je pak podsjetio kako je glede toga Papa nešto rekao. Govoreći za francuski list ‘La Croix’ ustvrdio je da „pravo na priziv savjesti treba biti priznato u svakoj pravnoj strukturi, jer je ljudsko pravo. Također i za javnoga službenika, koji je ljudska osoba. Država mora uzimati u obzir i kritike“. Što se pak tiče referenduma za ukidanje zakona, kardinal je istaknuo da „je inicijativa u rukama laika te da ju oni trebaju nositi naprijed“.

Na skupštini je odlučeno da župna financijska izvješća trebaju biti sve providnija, da se stoga trebaju objavljivati na mreži. Ljudi žele znati kako se troše novci namijenjeni Katoličkoj Crkvi. Ove godine je u blagajnu Talijanske biskupske konferencije stiglo nešto više od milijardu eura, od čega je 40% potrošeno za potrebe kulta, a 27% za karitativna djela. Za Papina djela milosrđa prikupljeno je šest milijuna i 200 tisuća eura.

RV | Bitno.net