BRAK JE ZAJEDNICA MUŠKARCA I ŽENE

Tajvan je trebao legalizirati ‘gay brak’, ali se građani na referendumu s tim baš i nisu složili

Iz vlade su izjavili kako rezultati referenduma neće utjecati na donošenje zakona, no kako bi oni sada ipak mogli biti “slabiji”. Neki analitičari procjenjuju kako bi istospolne zajednice mogle dobiti određeni stupanj zaštite, no ne i naziv “brak” niti sva prava koja iz njega proizlaze

Foto: Shutterstock

Građani Tajvana (službeno Republike Kine) većinom su glasova odbili legalizaciju “istospolnih brakova” te ubacivanje LGBT elemenata u obrazovanje u seriji referenduma održanih prošlog vikenda.

Referendum(i) su održani nakon što je u svibnju 2017. tamošnji Ustavni sud proglasio “neustavnim” zakone koji su priječili osobama s homoseksualnim tendencijama međusobno stupanje u brak. Također je određen rok od dvije godine tijekom kojih bi vlasti trebale regulirati zakone u skladu s odlukom Suda.

Iz vlade su izjavili kako rezultati referenduma neće utjecati na donošenje zakona, no kako bi oni sada ipak mogli biti “slabiji”. Neki analitičari procjenjuju kako bi istospolne zajednice mogle dobiti određeni stupanj zaštite, no ne i naziv “brak” niti sva prava koja iz njega proizlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održani referendum(i) nisu obvezujući već imaju savjetodavnu ulogu.

Birači su u subotu izašli na birališta gdje su u sklopu referenduma odlučivali o deset različitih pitanja. Pet pitanja ticala su se braka i LGBT edukacije dok su ostale teme bile u rasponu od uvoza hrane do termoelektrana.

Za održavanje referenduma potrebno je skupiti 280 tisuća potpisa građana, a pitanja mora odobriti Državno izborno povjerenstvo.

Čak 72% birača koji su izašli na referendum (izlaznost je bila oko 55%) podržalo je prijedlog da se u Građanskom zakoniku brak ograniči na jednog muškarca i jednu ženu.

Uvođenje LGBT edukacije u škole odbacilo je 67% građana. Glasači su, pak, podržali zaštitu prava istospolnih parova na drugi način, izvan Građanskog zakonika, sa 61% glasova. Sva tri pitanja postavile su konzervativne i tradicionalne udruge.

S druge strane, prijedlozi pro-LGBT udruga, za zaštitu istospolnih bračnih prava te uvođenje LGBT edukacije u škole, nisu dobili potrebnu većinu.

Borba oko legalizacije braka za istospolne parove traje već godinama na Tajvanu, a prvi pokušaji pojavili su se već 2004. Ipak, redovito su takvi prijedlozi praćeni velikim demonstracijama u cilju zaštite tradicionalnog braka.

I dok su u nekim dijelovima Azije legalizirana istospolna partnerstva, niti jedna azijska zemlja (s iznimkom britanskih prekomorskih teritorija) do sada nije legalizirala “gay brakove”.

Tino Krvavica | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 29. studenoga 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi