Ruski katolici zahvalili su glavnome tajniku svoje Biskupske konferencije, isusovcu Stephanu Lipkeu, na njegovu javnome zahtjevu za većom pravdom i tolerancijom u Rusiji, piše Tablet.

“Neću prestati sanjati zemlju u kojoj policija ne uhićuje i ne uznemirava ljude samo zbog njihove tamne kože te u kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje”, istaknuo je glavni tajnik Ruske biskupske konferencije na Facebooku. “Također sanjam zemlju koja nikome neće uskratiti pravdu. Naravno, ne može sve biti savršeno. Ali nadam se da će tome barem biti moguće težiti… uz Božju pomoć”.

Lipke, koji je na službi u Rusiji od 2011. godine, svoju je poruku objavio usred uličnih prosvjeda protiv troipolgodišnje zatvorske kazne za oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, osuđenog zbog kršenja uvjetne kazne tijekom liječenja u inozemstvu kojemu se podvrgnuo zbog gotovo smrtonosnog napada u kolovozu prošle godine, za koji većina zapadnih zemalja sumnjiči ruske vlasti.

Među brojnim porukama koje je glavni tajnik Ruske biskupske konferencije dobio nalaze se i zahvala Varvare Mikhine, koja je Lipkeu čestitala što se izjasnio protiv “posvemašnjeg bezakonja” u Rusiji, dok je Georgij Dublinski napomenuo kako niti jedan svećenik dosad nije izrazio slične primjedbe.

Još jedna katolička vjernica, Irina Šerbakova, navela je kako je također “sanjala i molila za pravdu, milost, uzajamnu ljubav i oprost”, dok je Evgenij Krašeninikov zahvalio isusovcu, istaknuvši kako je uvjeren da će aktualne “promjene u ljudima i njihovim odnosima” uvjetovati da se “div” pomakne, “malo po malo, uz Božju pomoć”.

Proces protiv Navaljnoga, koji je uhićen sredinom siječnja, po svojemu povratku u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj, osudile su Velika Britanija, Europska unija, SAD i Vijeće Europe. Više od 10 000 prosvjednika uhićeno je u demonstracijama koje su izbile kao znak podrške Navaljnom.