Nevjerojatna priča o hrabrosti, požrtvovnosti i zajedništvu dolazi nam iz Australije.

Dvadesetosmogodišnji Phil Mummert surfao je u zaljevu Bunker u Zapadnoj Australiji, kad ga je napala velika bijela psina i srušila u more.

Životinja je pritom pregrizla dasku na pola, zahvativši zubima i Mummertovu nogu.

“Iduće čega se sjećam je da se nalazim u vodi, a morski pas pluta ispred mene. Samo je stajao tamo, okrenut ravno prema meni i nadohvat ruke, tridesetak centimetara udaljen”, prepričao je surfer dramatično iskustvo.

No bliski susret nije ga paralizirao, dapače. Mummert je uzeo ono što je ostalo od njegove daske i pokušao zabiti morskom psu u usta.

Srećom, nije bio sam. Nekoliko ljudi vidjelo je što se događa te su mu pritekli u pomoć. Među njima i katolički svećenik.

Otac Liam Ryan (33), nalazio se na dopustu nakon svoje prve svećeničke službe u Perthu te je na plažu došao iz istog razloga kao i Mummert – želio je surfati.

Kad je vidio napad, zaveslao je na daski prema ozlijeđenom surferu koji je se nalazio nedaleko.

Svećenik će kasnije izjaviti da je vidio veliku bijelu psinu kako zaranja ispod površine te je na trenutak bilo jezivo tiho.

“I onda smo vidjeli da je (morski pas) iskočio, prešao preko njega i ponovno zaronio”, izjavio je otac Ryan, prenosi The Catholic Leader.

“Počeo sam vikati: ‘Pomozite mu, pomozite mu'”.

U tom je trenutku drugi surfer Alex Oliver, koji je također bio u blizini, krenuo prema Mummertu koji je obilno krvario. Povukao ga je na svoju dasku te počeo veslati prema obali. Otac Ryan odmah je došao do njih te su on i Oliver zajedno izvukli ozlijeđenog surfera na obalu. U pomoć je pritekao i svećenikov prijatelj Jess Woolhouse, otkačivši sigurnosnu vezicu kojom je ostatak daske bio privezan za Mummertovu nogu.

“Čim smo došli u plićak netko je rukom stisnuo ranu kako bi usporio krvarenje”, rekao je otac Ryan. Surfer je potom prevezen u bolnicu gdje je uspješno operiran.

Njegova djevojka, Misha Wright, u Facebook postu pohvalila je svećenikovu nesebičnost.

“Ne samo da je riskirao vlastiti život kako bi spasio Philov, nego je još trčao na drugi kraj plaže (oko jednog kilometra) kako bi mi rekao što se dogodilo i upozorio sve da izađu iz vode”, napisala je.

“Doista ne znam kako netko može plivati da spasi potpunog neznanca kojeg je napala velika bijela psina od pet metara, stoga smo prezahvalni svima koji su pomogli spasiti Philov život”, dodala je u drugom postu.

Met up with the legends that risked their own lives to save Phil as he was getting attacked by a shark on Friday. That’s…

Objavljuje Mish WrightUtorak, 4. kolovoza 2020.

Otac Ryan inače je drugo od desetero djece te je odrastao u katoličkoj obitelji. Iako je zaređen prošle godine i dalje voli surfati. Kaže kako je to, unatoč opasnostima poput morskih pasa, njegov način opuštanja i “uživanja u onome što je Bog stvorio”.

Nakon incidenta poručio je da mu je važno vratiti se što prije na ocean, kako bi se “pomirio s tim mjestom i suočio s iskustvom”.

“Nisam htio da taj događaj, koliko god bio traumaičan, oduzme sve što mi je surfanje značilo – sve dobre stvari i ljude koje sam upoznao”, poručio je, otkrivši pritom kako se idućeg dana vratio na mjesto napada.

“Pomolio sam se na plaži i slavio svetu misu. I tog je dana bilo drugo čitanje koje kaže: ‘Ništa neće nas moći rastaviti od ljubavi Kristove.'”