Žestoke rasprave traju u Francuskoj nakon što je prestižno državno sveučilište u Strasbourgu za novoga rektora izabralo katoličkog svećenika i teologa Michela Denekena.

Deneken je izabran na sjednici Upravnog vijeća sveučilišta u kojem sjede predstavnici profesora i studenata i to uvjerljivom većinom. Od 2001. do 2009. bio je dekan fakulteta teologije na tom sveučilištu, a potom zamjenik rektora sveučilišta, da bi sada preuzeo njegovo vodstvo.

Ta legitimna i legalna odluka izazvala je bijes sekularista, pa je šestoro profesora napisalo otvoreno pismo u kojem tvrde “da će ova odluka izazvati religijske tenzije i naškoditi reputaciji sveučilišta”. Oglasila se i komunistička ćelija studenata sveučilišta i obznanila kako je “Vatikan preuzeo vlast nad sveučilištem” (ako vam takva razina argumentacije zvuči poznato odnekud, niste jedini).

Problem za zagovornike agresivnog sekularizma jest taj da u pokrajini Elzas, koje je Strasbourg glavni grad, ne vrijedi famozni Zakon o razdvajanju Crkve i države. Te 1905. kada je zakon donesen Elzas je bio dijelom Njemačkog carstva, a kada ga je Francuska dobila natrag nakon Prvog svjetskog rata, pokrajinske vlasti isposlovale su izuzeće od njega pred francuskim sudom.

Zato je i moguće da sveučilište ima katedru teologije, kao i ono u Metzu, dok je u ostatku Francuske (osim u departmanu Moselle pokrajine Lorene, pa odatle teologija na sveučilištu u Metzu) zabranjena teologija na javnim sveučilištima i školama.

Što će reći – izbor katoličkog svećenika za rektora posve je zakonit i sekularisti ne mogu ništa protiv njega osim da dižu buku u medijima. Što i čine. Medijske napade novi je rektor opisao kao “šamar”.

“Činjenica da sam svećenik nikada prije nije predstavljala problem. Sekularnost znači kako država treba biti neutralna u vjerskim pitanjima. Ali, mnogi je očito interpretiraju kao politiku neutraliziranja koja religiju želi izbaciti iz javnog prostora”, rekao je Deneken, koji je za svećenika zaređen 1986., a njegov glavni poziv jest teologija i akademsko proučavanje.

Kako piše stranica Crux, sekularističke udruge pokušale su navesti argument kako Denekenov doktorat nije važeći jer je iz teoloških znanosti kojih nema na drugim francuskim javnim sveučilištima. Međutim, pravnici su im odgovorili kako taj argument nema nikakvo značenje jer sveučilište u Strasbourgu, o kojemu je riječ, takav doktorat dopušta.

Cijela situacija pomalo podsjeća na onu koja se dogodila 2001. u Zagrebu. Tada je za rektora sveučilišta izabran prof. Tomislav Ivančić, dotadašnji dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji je dijelom zagrebačkog sveučilišta. Nakon toga krenule su kritike, posebice s Filozofskog fakulteta i tadašnjeg njegova dekana Nevena Budaka, kako izbor Ivančića ugrožava autonomiju sveučilišta, jer da su on i fakultet “pod utjecajem crkvenih struktura”. Cijelu priču prekinuo je sam Ivančić, odustajući od rektorske funkcije zbog zdravstvenih razloga.

Ono što je za neke znanstvenike na sveučilištu u Zagrebu bilo “problematično”, drugim je eto znanstvenicima i to na sveučilištu koje se ubraja među jedno od najkvalitetnijih u Europi, potpuno normalna stvar.

Goran Andrijanić | Bitno.net