Patrijarh Kiril I. opravdava ruski agresorski rat. Čini se da mnoge pravoslavne zajednice u Ukrajini koje su dosad bile lojalne Moskvi to više ne mogu tolerirati: sve više župa prelazi u neovisnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, prenosi KNA.

S obzirom na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, brojne su ukrajinske pravoslavne crkvene zajednice raskinule s Moskovskim patrijarhatom. Samo u nedjelju 15. svibnja 21 župa (parohija) koja je ranije bila lojalna Moskvi pridružila se neovisnoj Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine, izvijestio je u ponedjeljak, 16. svibnja ukrajinski katolički portal RISU. Spomenute zajednice su gotovo sve u zapadnoj Ukrajini.

U protekla tri mjeseca Crkva nikada nije izgubila toliko župa u jednom danu, navodi portal. Prema statistici RISU-a, Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu Moskovskog patrijarhata od ruskog napada 24. veljače napustilo je ukupno 239 župnih zajednica. Prema ukrajinskom zakonu, članovi župe mogu dvotrećinskom većinom odlučiti da župa pripada drugoj konfesiji. Međutim, obje pravoslavne Crkve dugo su jedna drugu optuživale za korištenje nepoštenih sredstava u sporovima oko župa.

Izjave moskovskog patrijarha Kirila o ruskom agresorskom ratu po uzoru na šefa Kremlja Vladimira Putina tjednima su izazivale ogorčenje i bijes u Ukrajini. Poglavar Crkve opravdavao je vojnu operaciju kao “metafizičku bitku” između dobra i zla sa Zapada.

Oko 60 posto od otprilike 41 milijun Ukrajinaca ispovijeda pravoslavno kršćanstvo. Međutim, pripadaju dvjema različitim Crkvama: Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Moskovskog patrijarhata i samostalnoj (autokefalnoj) Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine, koja je osnovana krajem 2018. godine te koju je kao takvu priznao carigradski ekumenski patrijarhat.

Crkva lojalna Moskvi ima znatno više župa u Ukrajini od bilo koje druge konfesije. No ankete su pokazale da većina građana podržava novu, neovisnu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).