U gotovo tisuću katoličkih samostana u Poljskoj organizira se pružanje pomoći  izbjeglicama iz Ukrajine, javlja CNA. Vijeće viših redovničkih poglavarica u Poljskoj javlja kako časne sestre iz čak 924 samostana u Poljskoj i 98 samostana u Ukrajini izbjeglicama pružaju „duhovnu, psihološku, medicinsku i materijalnu pomoć“. Vjeruje se da su sve redovničke zajednice, koje djeluju u Poljskoj, na neki način bile uključene u pružanju pomoći Ukrajincima.

Inače, u Poljsku se prije rata uselilo oko dva milijuna Ukrajinaca, a UN je objavio kako je od početka ruske invazije u tu zemlju izbjeglo njih gotovo 1,8 milijuna. Vijeće viših redovničkih poglavarica javlja kako je do sada čak 498 samostana u Poljskoj i 76 u Ukrajini ponudilo smještaj izbjeglicama. Tako je smještaj u samostanima do sada pronašlo 3060 djece, 2420 obitelji te oko 2950 odraslih ljudi.

Časne sestre također pomažu u pripremi i podjeli toplih obroka, hrane, sanitarnih potrepština, odjeće i deka. Također pomažu u transportu ljudi iz područja zahvaćenih ratom te u njihovom zapošljavanju. Nadalje, redovnice su otvorile  dodatna radna mjesta u svojim centrima, pomažu ukrajinskoj djeci pri upisu u škole te služe kao prevoditeljice.

Poljske redovnice neprestano prikupljaju hranu i higijenske potrepštine koje se šalju u Ukrajinu ili se doniraju izbjeglicama koje su pristigle u Poljsku. Treba nadodati kako se u ovome trenutku čak 332 časnih sestara iz Poljske nalazi u Ukrajini gdje pomažu napaćenom narodu.