Preko 50 tisuća kršćana ubijeno je u Nigeriji od izbijanja islamističke pobune Boko Harama 2009., otkrilo je novo izvješće koje je objavila nigerijska nevladina organizacija, prenosi Vatican News.

Izvješće pod naslovom „Kršćani mučenici u Nigeriji“ objavilo je Međunarodno društvo za građanske slobode i vladavinu prava Intersociety, istraživačka skupina sa sjedištem u Nigeriji, koja prati i istražuje vjerski progon i druge oblike vjerskog nasilja počinjenog od strane državnih i nedržavnih aktera diljem Nigerije od 2010. godine.

U proteklih 14 godina najmanje 52 250 nigerijskih kršćana brutalno je ubijeno od strane islamističkih militanata, od kojih više od 30 tisućatijekom osmogodišnjeg predsjedništva bivšeg nigerijskog predsjednika Muhammadua Buharija, često kritiziranog tijekom svog mandata zbog nedovoljne borbe protiv rastuće nesigurnosti u zemlji.

U istom je razdoblju zapaljeno 18 tisuća kršćanskih crkava i 2.200 kršćanskih škola. Približno 34 tisuća muslimana također je poginulo u napadima islamista.

Izgledi za 2023. ne čine se ništa pozitivnijim, s preko 1.000 ubijenih kršćana od početka ove godine.

Napadi su doveli do masovnih prisilnih raseljavanja. Oko 5 milijuna kršćana raseljeno je i prisiljeno boraviti u kampovima za interno raseljene osobe IDP unutar Nigerije i izbjegličkim kampovima na regionalnim i podregionalnim granicama, navodi se u izvješću Intersocietyja.

Izvješće organizacije potvrđuje da je Nigerija postala jedno od najopasnijih mjesta za život kršćana u Africi.

Zaklada ‘Pomoć Crkvi u nevolji’ također je dala glas tisućama kršćana progonjenih zbog svoje vjere u Nigeriji.

U svom posljednjem godišnjem izvješću Papinska zaklada za potporu katoličkim vjernicima i drugim kršćanima u mjestima gdje su progonjeni, izvijestila je da je više od 7.600 nigerijskih kršćana ubijeno između siječnja 2021. i lipnja 2022. godine.