Škola dječaka, kojega je učiteljica natjerala da s čela izbriše križić od pepela, ispričala se zbog poteza učiteljice koju je poslala na neplaćeni dopust. „Njezina reakcija prema dječaku je bila neprihvatljiva. Od ni jednog učenika se ne smije zahtijevati da s čela skine križić od pepela“, izjavio je glasnogovornik škole.

Podsjetimo, dječak William McLeod, katolik iz savezne američke države Utah, u školi se jedini pojavio sa znakom križa od pepela na čelu kojega je primio na svetoj misi. „Brojni učenici su me pitali što to imam na čelu. Odgovorio sam im kako sam ja katolik, a danas je prvi dan korizme, odnosno Čista srijeda“, objašnjava William.

Međutim, cijela situacija s križićem od pepela zakomplicirala se kada mu je prišla učiteljica koja je u ruci držala vlažnu maramicu i od njega zatražila da obriše znak s čela. Mladi učenik joj je pokušao objasniti značenje tog simbola, ali učiteljica ga nije slušala, nego je križ nazvala neprimjerenim, izvadila je maramicu i natjerala ga da očisti čelo. Glasnogovornik škole je izjavio kako se dječak od srama rasplakao i naposljetku završio kod školskog psihologa.

Jean Hill iz biskupije Salt Lake City izjavila je kako se ponekad događaju pogreške, ali i da je ovaj događaj mogao poslužiti kao dobra prilika za međureligijski dijalog. Naime, katolici predstavljaju manjinu u pretežno mormonskoj državi Utah. „Biskupija je jako zahvalna mladom učeniku koji je ovu situaciju iskoristio kako bi druge educirao o svojoj vjeri i važnosti vjere u njegovu životu“, izjavila je Hill.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net