Dječak William, katolik iz savezne američke države Utah, u srijedu se u školi jedini pojavio sa znakom križa od pepela na čelu kojega je primio na svetoj misi. Zbog tog je križa morao odgovarati na razna pitanja, donosi Faith Wire. „Brojni učenici su me pitali što to imam na čelu. Odgovorio sam im kako sam ja katolik, a danas je prvi dan korizme, odnosno Čista srijeda“, objašnjava William.

Međutim, cijela situacija s križićem od pepela zakomplicirala se kada mu je prišla učiteljica koja je u ruci držala vlažnu maramicu i od njega zatražila da obriše znak s čela. Mladi učenik joj je pokušao objasniti značenje tog simbola, ali učiteljica ga nije slušala, nego je križ nazvala neprimjerenim. „Odvela me je sa strane i rekla mi da moramo maknuti križ. Ponovno je izvadila maramicu i natjerala me da očistim čelo“, svjedoči William.

Glasnogovornik škole Chris Williams je novinarima objasnio kako „nema pojma“ zbog čega je učiteljica natjerala dječaka da izbriše križ s čela, jer škola nema takav pristup prema vjerskim simbolima, te kako se slučaj istražuje.

Dječakova baka, Karen Fisher, tvrdi kako je primila poziv od školske učiteljice. Baka ju je upitala je li ikada pročitala američki Ustav. Učiteljica je, kako kaže baka, odgovorila da nije. „Nadam se kako će ovaj slučaj pomoći drugima da se ne nađu u sličnoj situaciji“, izjavila je Fisher.

Inače, učiteljica se kasnije tijekom dana ispričala dječaku s vrećicom slatkiša i porukom u kojoj je pisalo: „Williame, jako mi je žao“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net