25. srpnja, za vrijeme ceremonije otvaranja novoizgrađene crkve Aja Sofije, replike drevne bizantske bazilike u Istanbulu koja je nedavno ponovno prenamijenjena u džamiju, u Suqaylabiji, gradu u središnjoj sirijskoj pokrajini Hama, ubijeno je dvoje, a ranjeno 12 ljudi, prenosi portal Nedjelja.

Veliko mnoštvo vjernika i brojni vladini dužnosnici bili su nazočni svečanom otvorenju crkve Aja Sofija. Na snimci se vidi kako dron s eksplozivnim punjenjem pada u blizini crkve tijekom slavlja te ubija i ranjava ljude, javlja asianews.it.

Okrivljena je Hayat Tahrir al-Sham, teroristička skupina koja se bori protiv režima predsjednika Assada i koja još uvijek kontrolira veliko područje sjeverne Sirije.

Napad na kršćane se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se na teheranskom summitu sastali ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan te iranski predsjednik Seyyed Ebrahim Raisi. Jedna od tema razgovora je bila deeskalacija sukoba u Siriji.

Inače, Hayat Tahrir al-Sham skupina je povezana s al-Qaidom koju podupire Turska i koja još uvijek kontrolira velika područja u pokrajinama Aleppo, Hama i Latakia, 11 godina od početka građanskog rata u Siriji.