Foto: MotherboardsSkejtparkovi vjerojatno nisu mjesta koja prosječni vjernik povezuje s evangelizacijom, ali jedna američka majka odlučila je promijeniti stvari po tom pitanju, u želji da pokaže kako se uz malo mašte Krista može naviještati bilo gdje.

Lisa Fixler, osnivačica je i predsjednica tvrtke Motherboards koja se bavi proizvodnjom umjetničkih skejtova s vjerskim motivima, a sve je počelo tako što je ostala šokirana kad je ugledala skejt prijatelja svojeg sina koji im je došao u posjet:

„Pogledala sam njegov skejt u svojoj kuhinji i bila uistinu zatečena da je takvo nešto u mojoj kući“, ispričala je Fixler za Aleteiu. „Dvije stvari su me posebno pogodile: užasni sotonistički crtež na ploči, i to što su i moj sin i njegov prijatelj tvrdili da im se sviđa. Njima je to bilo ‘cool’. To što se čini da je dizajn slavio nešto očito zlo bila je jedna stvar, ali činjenica da je moj sin smatrao kako je to ‘cool’ pogodila me poput cigle.“

Zabrinuta majka se zaputila u dućan s opremom za ‘skejtere’ kako bi proučila njihov svijet, no to ju je dovelo do još većeg zaprepaštenja. Ploče s natpisima „Pozdrav Sotoni“, lišćem marihuane i prikazima obnaženih žena bilo je nešto protiv čega je odlučila reagirati, ali na kreativan način.

Umjesto da zabrani sinu skejtanje, pokrenula je proizvodnju skejtova koji ne bi gubili na umjetničkoj atraktivnosti, ali bi prenosili pozitivne, katoličke poruke. „Bez obzira polučila ta tvrtka uspjeh ili ne, znala sam da je to moj poziv, i bacila sam se na posao“, ispričala je Fixler.

Foto: Motherboards

S vremenom su umjetnički skejtovi proizvedeni u njezinoj tvrtki pružili mladima priliku da donesu vjeru na mjesta koja su se činila mračnim i problematičnim, među mlade koje se rijetko može vidjeti u crkvama. Ono što je bilo bitno za Fixler jest da ‘katolički’ skejteri unatoč potpuno drugačijoj poruci koju prenose sa svojom opremom ne gube ništa na atraktivnosti u odnosu na druge:

“Nije samo ‘OK’ imati vjeru u svojem životu, treba ju nositi s ponosom, veseliti se i veličati svoju katoličku vjeru. Mi pokazujemo mladima da se može biti ‘cool’ i istovremeno nositi oznaku katoličanstva a da se taj ‘cool’ element ne izgubi”, ispričala je.

Istaknula je i kako se nastanak njezine tvrtke Motherboards izvrsno uklopio u nove trendove među mladima koji se, kako kaže, sve više okreću molitvi, klanjanju, sakramentima i vrlinama.

„Želimo pomoći tom kontrakulturalnom pokretu”, zaključuje Fixler. „Želimo pružiti proizvode koji podupiru i slave vjeru.“

Ivo Džeba | Bitno.net