Papa Franjo krajem travnja odlazi u Egipat gdje će se susresti s egipatskim predsjednikom Abdel-Fattahom al-Sisijem, velikim imamom džamije Al Azhar Ahmadom Muhamedom Al-Tayyibom, te poglavarom Koptske pravoslavne Crkve Teodorom III. I dok velik imam Al-Tayyib papu Franju dočekuje kao “čovjeka mira, koji slijedi nauk kršćanstva, koje je religija ljubavi i mira”, egipatski kršćani koji čine samo 9% stanovništva ove afričke države, posljednjih godina proživljavaju prave progone, od oskvrnjivanja crkava i otmica do ubojstava i krvavih terorističkih napada.

Premda posjet pape Franje predstavlja važan korak u normalizaciji odnosa s muslimanskom zajednicom, otac Samir Khalil, profesor na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za islam, smatra kako je značaj ovoga posjeta precijenjen, te kako je slika koju papa Franjo ima o islamu potpuno pogrešna.

– Papa Franjo dolazi iz Argentine i ne poznaje islam. Poznavao je jednog vrlo finog imama u Buenos Airesu i s njime je bio u dobrim odnosima, no njegovo nepoznavanje islama ne pomaže dijalogu. Bergoglio često govori kako je islam religija mira, no to je jednostavno netočno – izjavio je u razgovoru s novinarima o. Khalil.

O. Khalil prošle se godine susreo i s papom Franjom koji mu je izrazio svoju želju za ponovnim uspostavljanjem dobrih odnosa s rektorom Al Azhara, jednoga od najvažnijih teoloških učilišta sunitskog islama, narušenih nakon poznatog regensburškog govora pape Benedikta XVI. I dok razumije važnost dobrih odnosa muslimanima, Khalil smatra kako im papa Franjo zbog nepoznavanja kako islama tako i Al Azhara, unaprijed pripisuje dobre nakane.

– Sigurno je kako mnogi muslimani žele mir, no ne možemo čitati Kur’an i praviti se kako je riječ o knjizi usmjerenoj miru. Ista je stvar i sa Sunom, zbirkom Muhamedovih govora i djela – objasnio je o. Khalil.

Profesor Khalil, inače rođeni Egipćanin iz Kaira, Papina razmišljanja o islamu često je morao objašnjavati brojnim vjernicima koji su u svojim pismima izražavali čuđenje nad Papinim odbijanjem da terorizam poveže s islamom.

– Nastojim ih umiriti objašnjavajući kako Franjo nastoji pronaći put dijaloga s muslimanima, što je izuzetno potrebno. No iako većina muslimana osuđuje one koji ubijaju, problem je što ne zna kako ih spriječiti – kazao je o. Khalil.

Egipatski isusovac također je ukazao na činjenicu kako sveučilište Al Azhar ima vrlo ograničen utjecaj u islamskom svijetu, budući da je riječ o sunitskom učilištu, a najveći problem islama upravo je razdijeljenost između sunita i šijita. Uz to, o. Khalil smatra kako je ovo teološko učilište ostalo u srednjovjekovnom misaonom konceptu, ograničavajući se na “doslovnom tumačenju (islamskih) tekstova, bez kritičke analize i suvremene interpretacije”.

Ne želeći posebno komentirati riječi o. Khalila, možemo se barem nadati i moliti da posjet pape Franje Egiptu doista bude, prema riječima službenog Kaira, “osnaženje poruke mira” i doprinos “duhu razumijevanja i dijaloga između svih svjetskih religija te neprihvaćanju govora terorizma i fanatizma”. Molimo za progonjene kršćane!

Tekstove oca Samira Khalila možete pronaći na linku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net