Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je parlamentu nove ustavne amandmane prema kojima će se u Ustavu spominjati Bog i pisati kako je brak moguć samo između žene i muškarca, donosi CNA.

Ove ustavne promjene su zastupnici prihvatili u prvom čitanju koje je bilo tijekom siječnja.

Predsjednik Putin je nakon toga podnio dodatne 24 stranice amandmana prije drugog čitanja koje je planirano za 10. ožujka. Javno glasovanje će se održati 22. travnja. Istospolni brakovi i izvanbračne zajednice u Rusiji trenutno nisu legalne.

Putin je prije dva tjedna izjavio kako istospolni brakovi dok je on na vlasti neće postati legalni. „Već sam govorio kako se nikada, barem dok sam ja predsjednik, neće dogoditi ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’, nego će uvijek biti ‘mama’ i ‘tata’“, izjavio je.

Putin je parlamentu podnio i nove ustavne amandmane po kojima se u Ustavu spominje „ruska vjera u Boga“. Prema Putinovu amandmanu u preambuli novoga Ustava stajalo bi: “Ruska Federacija, ujedinjena tisućljetnom poviješću koja čuva spomen predaka koji su nam posredovali ideale i vjeru u Boga…”
Putinovim amandmanima se također zabranjuje ustupanje dijelova ruskih teritorija stranim državama.

Nakon Ruske Pravoslavne Crkve i visoki predstavnici islama, židovstva, Katoličke Crkve i drugih vjeroispovijesti pozdravili su spominjanje Boga u Ustavu. U izrazima podrške Moskovskoga patrijarhata glasnogovornik Vladimir Legojda izričito je istaknuo da taj nacrt ne proturječi sekularnom karakteru Ustava.

Ustavne promjene podržala je i povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova, dodajući da formulacija o Bogu ne povređuje stavove ateista. Kritičari, pak, ističu sovjetsku ateističku tradiciju. Naime, čl. 14 ruskoga Ustava iz 1993. utvrđuje da je Rusija „svjetovna država” a “religijske udruge odvojene su od države i pred zakonom jednake”.

IKA | Rašeljka Zemunović | Bitno.net