Ruski katolički biskupi pozvali su na prekid rata s Ukrajinom. „Pozivamo sve političare o kojima ovisi ta odluka da prekinu sukob“, napisali su u zajedničkom priopćenju objavljenom u četvrtak 24. veljače navečer u Moskvi, prenio je Kathpress.

„Mi smo, kao i svi vi, duboko šokirani što se politički sukob između Rusije i Ukrajine, unatoč velikim nastojanjima u pomirenju, pretvorio u oružani sukob“, izjavila su petorica biskupa. „Ovaj sukob donosi smrt i uništenje i prijeti sigurnosti cijelog svijeta“, upozorili su. Ističu da ruski i ukrajinski narod ne samo da dijele zajedničku povijest, već su i u prošlosti uvelike patili od „ratnog ludila“. Biskupi su pozvali na molitvu i slavljenje misa za mir.

Biskup Saratova u jugozapadnoj Rusiji Clemens Pickel napisao je u svom blogu: „Danas smo se molili od jutra do mraka. Nije bilo ništa važnije“. Gotovo jedan posto Rusa su katolici.

Na prekid rata pozvao je i predsjednik Katoličke biskupske konferencije Bjelorusije biskup Aleh Butkevitch. U Bjelorusiji je Katolička Crkva druga najveća vjerska zajednica. Njoj pripada desetak posto građana.