Ruska regija Yaroslavl s istoimenim glavnim gradom koji se nalazi u europskom dijelu Rusije, zabranila je u srijedu 11. siječnja pobačaj u svim državnim medicinskim ustanovama i to na jedan dan.

Prema informacijama koje donosi pravoslavni internetski portal Pravmir.com, zabrana je proglašena u spomen na Nevinu dječicu koju je prema biblijskim navodima dao usmrtiti kralj Herod kako bi spriječio vladavinu “novog Kralja” tj. Isusa Krista.

“Na ovaj dan zabranjeno je vršiti pobačaje u svim javnim zdravstvenim ustanovama u regiji Yaroslavl; organizirana su i određena događanja usmjerena na borbu protiv ubijanja djece u majčinim utrobama te zaštitu neprocjenjive vrijednosti majčinstva”, piše u službenom priopćenju koje je izdala nadbiskupija Yaroslavl.

Organizatori su pozvali i privatne klinike da se odazovu zabrani. Također, istaknuto je kako cijeli projekt ima potporu regionalnog odjela za zdravstvo.

Ovaj čin, premda simbolički, naznaka je da se u Rusiji, koja je kao dio Sovjetskog Saveza prva u svijetu 1917. u potpunosti legalizirala pobačaj, budi pro-life pokret spreman za suočavanje s prošlošću i odredbom zbog koje u toj zemlji svake godine bude pobačeno oko milijun djece.

Prema podacima UN-a, Rusija ima jednu od najvećih stopu pobačaja u svijetu.

Premda je pobačaj u Rusiji danas ograničen na 12 tjedana, a broj zahvata pada, još uvijek 70% trudnoća završava legalnim ili ilegalnim pobačajem, tvrdi Natalya Moskvitina, čelnica pokreta Žene za život.

“Sedamdeset posto trudnoća završi abortusom. Tri četvrtine brakova završi razvodom unutar prve četiri godine zajedničkog života. Svake tri sekunde u klinikama se ubije jedno dijete”, poručila je Moskvitina, a prenosi Russia Today.

U rujnu prošle godine patrijarh Kiril, koji se nalazi na čelu Ruske pravoslavne Crkve, pozvao je građane na potpisivanje peticije za zabranu pobačaja koje financijski pokriva državno zdravstveno osiguranje. Peticiju je potpisalo preko 300 000 građana.

Unatoč tome, ali i najavama pro-life aktivista kako je to samo prvi korak u borbi za zabranu pobačaja, dvije trećine ruskih građana protivi se potpunoj zabrani te prakse.

Tino Krvavica | Bitno.net