Vjerski službenici i djelatnici u vjerskim institucijama koji nakon školovanja u inozemstvu žele raditi u Rusiji, uskoro će morati završiti poseban ruski edukacijski program i proći „recertifikaciju“ kako bi dobili dopuštenje za svoje djelovanje i to u svrhu sprječavanja „ekstremističkih ideja“.

Kako piše Asia News, prijedlog zakona o slobodi savjesti i vjerskim udruženjima koje je predložilo Povjerenstvo za razvoj civilnog društva, te javna i vjerska udruženja, pred ruskim parlamentarcima trebao se naći 22. rujna, no prvo čitanje odgođeno je do daljnjega.

Zakonski prijedlog izazvao je negodovanje vjerskih zajednica koje djeluju u Rusiji, među kojima je i Katolička Crkva. Generalni vikar Moskovske nadbiskupije o. Kiril Gorbunov za agenciju Ria kazao je kako razumije potrebu da vjerski službenici koji dolaze iz inozemstva budu poučeni o ruskoj povijesti, kulturi i vjerskim tradicijama, te da je svako širenje ekstremizma u propovijedanju nedopustivo, ali da dokle god nema kršenja civilnog prava, nadzor vjerskih službenika pripada isključivo vjerskim zajednicama.

Gorbunov se posebno osvrnuo na katoličku formaciju, podsjetivši kako je „odgojni sustav u Katoličkoj Crkvi vrlo jedinstven“, te kako su „ekstremističke ideje apsolutno zabranjene u katoličkim kulturnim ustanovama“. Osim toga, moskovski generalni vikar upozorio je kako ovakva nastojanja državnih vlasti neće donijeti željene plodove, već će izazvati nerazrješive kontradikcije.

Čini se kako je i ova inicijativa ruskih vlasti još jedan korak unatrag glede vjerskih prava i sloboda u Rusiji. Tijekom 2016. godine ruski predsjednik Putin restriktivnim je zakonima ograničio vjersko djelovanje isključivo na službeno registrirane crkvene zgrade i područja, a godinu dana kasnije ruski Vrhovni sud zabranio je djelovanje Jehovinih svjedoka, proglasivši ih „ekstremističkom organizacijom“. Osim Jehovinim svjedocima, na temelju tzv. „Zakona Jarovoj“ zabranjeno je djelovanje Scijentološke crkve, te brojnih protestantskih zajednica.