Devetnaest milijuna Rumunja ovoga vikenda odlučuje o promjeni ustava, u kojem bi se brak ubuduće definirao isključivo kao zajednica između muškarca i žene. Ovu promjenu ustava podržava Rumunjska pravoslavna Crkva, a na njezinu stranu tijekom kampanje stavila se i vladajuća socijaldemokratska stranka PSD.

Predsjednik PSD-a, Liviu Dragnea, izjavio je kako će zaokružiti DA jer ga na to „tjeraju njegovo pravoslavno i tradicionalno obrazovanje te tako vidi kontinuitet svojega naroda“. Referendum će biti valjan ako na referendum izađe 30 posto upisanih birača.

Pokrenula ga je građanska inicijativa „Koalicija za obitelj“, koja okuplja više od 40 udruga i vjerskih pro-life organizacija, a prikupila je tri milijuna potpisa. “Mi imamo ustavno pravo i moralnu obavezu braniti obitelj od tendencija modernog društva koje žele umanjiti njezinu važnost i ubrzati degradaciju”, piše na službenoj stranici Koalicije za obitelj. Parlament i Senat su jasnom većinom podržali promjenu Ustava, a u tome su imali i podršku oporbe. Usprotivila se jedino nova stranka USR (Unija za spas Rumunjske). Rezultati referenduma očekuju se u ponedjeljak.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net