Odluka ravnatelja jedne osnovne škole u Palermu da se sa školskih zidova uklone sve vjerske slike i simboli, te zabrani molitve u školskom prostoru, izazvala je veliko nezadovoljstvo brojnih roditelja.

“Mama, vjeroučiteljica nam je danas zabranila molitvu na početku sata”, “Tata, učiteljica mi nije dopustila pomoliti se prije jela”, govorili su školarci svojim roditeljima po dolasku iz škole, piše Avvenire.

Zaprepašteni roditelji odlučili su izraziti svoje neslaganje i organizirati zanimljiv prosvjed. Brojni učenici idući su se dan pojavili s križevima i krunicama oko vrata, a razočarani su roditelji odlučili organizirati molitvu ispred škole.

– U ovoj školi postoje mnogo veći problemi kao što je propadanje stropa koje se dogodilo prije nekoliko mjesecu, zbog čega je moj sin imao dodatne satove nadoknade. Ne razumijemo zašto je ravnatelj donio ovakvu odluku kojom se kažnjava one koji slobodno žele izraziti svoje vjerovanje – komentirala je jedna od majki okupljenih ispred škole u Palermu.

Njezino razmišljanje podržao je i otac jednog od učenika, dodajući kako se od njih očekuje poštivanje drugih religija, dok se to isto poštovanje njima uskraćuje.

Uklanjanje križeva, kipa Blažene Djevice Marije, slika pape Franje i sv. Ivana Pavla II., te zabranu molitve na početku sata vjeronauka i prije obroka, ravnatelj Nicolo La Rocca opravdao je pozivanjem na mišljenje Državnog pravobraniteljstva iz 2009. godine kojim se u školskom prostoru ne preporučuju nikakvi vjerski obredi i vjerska slavlja, pa čak ni tijekom sata vjeronauka koji bi trebao imati “kulturalno obilježje”.

Njegovu je odluku komentirao Gabriele Toccafondi iz talijanskog Ministarstva obrazovanja pozvavši na zdrav razum i donošenje razumnih odluka.

– Trebao bi biti dovoljan zdrav razum kako bi se izbjegle ovakve situacije… Sveta slika nikome ne nanosi štetu. Čini mi se kako se u odluci ravnatelja najmanje radi o slobodi, a najviše o ideologiji – kazao je Toccafondi za Radio Vatikan.

Odluka ravnatelja iz Palerma djeluje još neshvatljivije imamo li na umu kako je Europski sud za ljudska prava 2009. godine prihvatio žalbu talijanske vlade na odluku od 3. studenoga 2009. kojom se tražilo od Italije da se otklone križevi iz školskih učionica jer da se s njima krši vjerska sloboda. Veliko vijeće Europskog suda s 15 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’ prihvatilo je žalbu talijanske vlade, izjavivši kako “prisutnost toga simbola u učionicama ne krši pravo roditelja da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima, niti pravo učenika na slobodu mišljenja, savjesti i religije”.

“Dolje ruke s križa i svetih slika! Ravnatelj misli kako smo mi na Jugu glupi. Sve dok kipovi ne budu vraćeni na svoje mjesto, naša će djeca u školu dolaziti s krunicama oko vrata. Morat će odustati od svoje odluke, jer mi odustati nećemo”, poručili su ogorčeni roditelji u nadi kako će ravnatelj uskoro promijeniti svoju odluku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net