Dječak Tim Guido je ubrzo nakon svojeg rođenja, 1997. godine, nazvan Oldenburškom bebom, prema bolnici Oldenburg u kojoj se, premda osuđen na smrt, uspio izboriti za život. Naime, njegovi biološki roditelji su ga odlučili pobaciti, ali je dječak naposljetku pobijedio sve ružne medicinske prognoze i poživio do svoje 21. godine. Preminuo je 4. siječnja okružen svojom obitelji, donosi Aleteia.

Priča o njegovu rođenju je prije više od dvadeset godina punila novinske stupce. Naime, kada su njegovi biološki roditelji saznali da njihovo nerođeno dijete ima Downov sindrom odlučili su u 25. tjednu trudnoće iskoristiti zakonsko pravo na kasni pobačaj. Njemački zakon je dozvoljavao pobačaj do 13. tjedna trudnoće, a pravo na kasni pobačaj imale su majke kod kojih bi se dokazalo da zbog psihičkih problema ne mogu iznijeti trudnoću do kraja.

Timova biološka majka je pristupila pobačaju, ali Bog je odredio drukčije, pa je beba uspjela čudesno preživjeti smrtnu osudu. Vjeruje se kako liječnik tijekom pobačaja nije koristio kalijev klorid, kojim se ubija nerođeno dijete u maternici. Beba je naposljetku preživjela pobačaj, pa ga je biloška majka rodila induciranim porodom, za koji su liječnici prognozirali da ga dječak neće preživjeti. Naposljetku se dogodilo da je dječak, na iznenađenje sviju, doslovno preživio svoju smrtnu kaznu.

Bez obzira na to što je beba ubrzo zaplakala, medicinska ekipa u bolnici mu je odbila pružiti daljnju skrb, jer su očekivali da je pitanje trenutka kada će beba preminuti. Međutim, jedna medicinska sestra je devet sati nakon poroda ustanovila da dječak još uvijek samostalno diše i pružila mu neophodnu medicinsku skrb. Dječaku su ipak zbog liječničke nebrige u prvih nekoliko sati nakon rođenja oštećeni mozak, oči i pluća. Njegovi biološki roditelji su ga ostavili u bolnici.

U bolnici se 1998. godine pojavio bračni par Bernhard i Simone Guido u potrazi za djevojčicom koju će posvojiti. Kada je gospodin Bernhard u bolničkom krevetiću ugledao nemoćnog dječaka, rodila se ljubav na prvi pogled. „Istog trenutka smo pomislili kako on pripada nama“, izjavio je gospodin Guido. Beba je naposljetku završila u njihovu domu.

Obitelj Guido je kasnije usvojila još dvoje djece s Downovim sindromom. Maleni Tim je naposljetku dobio obitelj kakvu zaslužuje i odrastao okružen ljubavi. Pohađao je specijalnu školu i izrastao u vesela mladića. Posljednji Božić proveo je okružen svojom obitelji. Nakon toga je obolio od upale pluća, od koje je naposljetku preminuo. Pretpostavlja se kako bi zasigurno živio duže da je u bolnici nakon rođenja primio adekvatnu skrb.

„Jako smo tužni i još uvijek ne znamo kako se nositi s gubitkom sina koji je bio jedinstven, širio radost i bio pun života“, izjavili su njegovi roditelji. Bog je sposoban činiti nevjerojatna čuda, a na nama je da ih prihvaćamo, pa čak i kada se događaju na nerazumljiv način. Jer, Tim je trebao umrijeti, ali Gospodin se pobrinuo da živi, i to okružen obitelji zahvaljujući kojoj je već na zemlji osjetio predokus raja.

U nastavku pogledajte prilog na njemačkom jeziku koji prikazuje jedan Timov dan.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net