Izvješće neovisnog povjerenstva o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj Crkvi u Portugalu predstavljeno je 13. veljače u Lisabonu, izvještava KNA i Reuters.

U posljednjih 70 godina više od 4.800 djece bilo je žrtvom seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Portugalu, proizlazi iz izvješća.

Voditelj povjerenstva, dječji psihijatar Pedro Strecht na tiskovnoj konferenciji naglasio je da navedeni podatci predstavljaju najniži mogući broj žrtava.

„Nije moguće ustanoviti ukupan broj zločina”, rekao je Strecht, dodajući kako je većina žrtava doživjela nasilje više puta.

Izvješće, na kojemu je neovisno povjerenstvo radilo više od godinu dana, sadrži 512 iskaza svjedoka. Kako iz njih proizlazi, zlostavljanja su se događala uglavnom u sjemeništima, domovima, školama i športskim ustanovama. Kako navodi Reuters, u više od 70 posto slučajeva počinitelji su bili svećenici, a 57 % žrtava su bili muškarci. U većini slučajeva nastupila je zastara, stoga je o samo 25 njih obaviješteno državno odvjetništvo.

Strecht je međutim najavio da će idućih tjedana zgotoviti popis još aktivnih svećenika za koje postoje vjerodostojne informacije da su počinili zlostavljanja.

„Prihvaćamo izvješće pogođeni i zahvalni”, izjavio je predsjednik Portugalske biskupske konferencije, biskup Leirie-Fatime Jose Ornelas. Vrednovanje izvješća bit će, prema njegovim riječima, odlučujuće za daljnji proces suočavanja s tim problemom, uz želju da se učini sve potrebno kako bi se ublažila bol žrtava.