Nakon dvije godine istrage australski svećenik Ezinwanne Igbo izopćen je iz Katoličke Crkve zbog povrede ispovjedne tajne.

Istraga je započela 2016. godine, dok je svećenik porijeklom iz Nigerije bio župnik u Queenslandu, a pokrenuta je zbog brojni pritužbi vjernika. Nadbiskup Brisbanea mons. Mark Coleridge izjavio je kako se jedna od pritužbi odnosila na “povredu kanonskog prava koja povlači automatsko izopćenje”, zbog čega je slučaj proslijeđen Svetoj Stolici koja je i odobrila istragu, a potom i zatražila objavljivanje kazne izopćenja.

“Sve dok je izopćenje na snazi, o. Eziwanne ne može sudjelovati u slavlju svete mise ili bilo kojem drugom obliku javnog bogoslužja. Ne može slaviti ili primati sakramente i ne može vršiti nijednu službu u Crkvu”, stoji u službenom priopćenju Nadbiskupije u kojemu je naglašeno i kako svećenikov prekršaj zbog kojega je izrečena kazna izopćenja nije kažnjiv prema civilnom zakonu, opovrgnuvši time medijske napise kako je do izopćenja došlo zbog neprimjerenih seksualnih radnji.

Svećenikov odvjetnik kazao je kako je 12 optužbi protiv o. Ezinwannea već odbačeno te kako planiraju uložiti žalbu i na odluku o izopćenju.

Kako piše dr. Velimir Blažević, tumačeći crkvene kaznene mjere, “ako se povrijedi ispovjedna tajna na koju su obvezani i obični vjernici do kojih je na bilo koji način iz ispovijedi doprlo znanje o grijesima, povreda tajne treba biti kažnjena pravednom kaznom, ne isključivši ni izopćenje (kan. 1388, § 2), a tko tehničkim sredstvima snima što u sakramentu ispovijedi govore ispovjednik ili pokornik, ili društvenim sredstvima priopćivanja to razglašava, upada smjesta u izopćenje.”

Napomenimo kako izopćenje u prvom redu smjera popravku počinitelja prekršaja, stoga se i zove popravnom kaznom. Taj se cilj postiže uskraćivanjem važnih duhovnih dobara i traje sve dok počinitelj prekršaja ne odustane od tvrdokornosti.  Izopćeni ostaje pasivnim članom Crkve, jer on nije isključen iz Crkve, nego iz zajedništva aktivnih vjernika.

Više o kazni izopćenja iz Crkve pročitajte na ovom linku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net